Großmann, K. K.; Merz, M.; Appel, D.; Fischer, L. (2019): A fast and novel approach to evaluate technical enzyme preparations for an efficient protein hydrolysis. European Food Research and Technology (2019) 245:1695-1708, 10.1007/s00217-019-03280-6 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Ewert, J.; Schlierenkamp, F.; Fischer, L: Stressler, T. (2019): Application of a Technofunctional Caseinate Hydrolysate to Replace Surfactants in Ice Cream. Chemie Ingenieur Technik 2019, 91, No. 00, 1-9, 10.1002/cite.201800153 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Ewert, J.; Luz, A.; Volk, V.; Stressler, T.; Fischer, L. (2019): Enzymatic production of emulsifying whey protein hydrolysates without the need of heat inactivation. Journal of the Science of Food and Agriculture 2019; 99; 3443-3450, | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Ewert, J.; Claaßen, W.; Stressler, T.; Fischer, L. (2019): An innovative two-step enzymatic membrane bioreactor approach for the continuous production of antioxidative casein hydrolysates with reduced bitterness. Biochemical Engineering Journal 150 (2019) 107261, 10.1016/j.bej.2019.107261 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Horstmann, G.; Ewert, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2019): A novel protein glutaminase from Bacteroides helcogenes - characterization and comparison. Applied Microbiology and Biotechnology, 10.1007/s00253-019-10225-2 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Reichenberger, K.; Luz, A.; Seitl, I.; Fischer, L. (2019): Determination of the Direct Activity of the Maltogenic Amylase from Geobacillus stearothermophilus in White Bread. Food Analytical Methods, 10.1007/s12161-019-01673-7 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Stressler, T.; Fischer, L.; Zhang, Y.; Huber, I.; Jiang, B.; Mu, W.; Nie, S. (2019): Conference report 1st German-Chinese Symposium "functional and healthy food ingredients generated through state-of-the-art biotechnology" - Outcome & perspectives. Trends in Food Science and Technology 89 (2019) 61-64, 10.1016/j.tifs.2019.05.003 | Zeitschriftenbeitrag |
Volk, V.; Glück, C.; Leptihn, S.; Ewert, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2019): Two Heat Resistant Endopeptidases from Pseudomonas Species with Destabilizing Potential during Milk Storage. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2019, 67, 905-915, 10.1021/acs.jafc.8b04802 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Volk, V.; Stressler, T.; Fischer, L. (2019): Aktuelle Einblicke in Bestimmungsmethoden für die Endopeptidaseaktivität und -konzentration hitzestabiler Pseudomonas Endopeptidasen in Milch. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 22.10.2019 | Vortrag |
Volk, V.; Stressler, T.; Fischer, L. (2019): Charakterisierung einer hitzestabilen Endopeptidase von Serratia sp. und Vergleich dieser mit AprX von Pseudomonas sp. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 22.10.2019 | Vortrag |
Reichenberger, K.; Seitl, I.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. (2019): Thermal stability of amylases in baking. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Freising, 08.10.2019 | Vortrag |
Horstmann, G.; Stressler, T.; Fischer, L. (2019): Rekombinante Produktion von bovinem Cathepsin D und MS-Analytik für die Quantifizierung von Bitterpeptiden aus Milch. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 26.11.2019 | Vortrag |
Horstmann, G.; Schäfer, J.; Forler, B.; Weiß, A.; Schmidt, H.; Hinrichs, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2019): Reduktion der Bitterkeit von fermentierten Milchprodukten mit erhöhtem Protein- und Calciumgehalt. DMW Die Milchwirtschaft 3/2019, 98-100 | Zeitschriftenbeitrag |
Cai, X.; Seitl, I.; Mu, W.; Zhang, T.; Stressler, T.; Fischer, L.; Jiang, B. (2019): Characterization of a Recombinant Trehalose Synthase from Arthrobacter chlorophenolicus and its Unique Kinetics Indicating a Substrate Cooperativity. Applied Biochemistry and Biotechnology (2019) 187:1255-1271, 10.1007/s12010-018-2877-1 | Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed) |
Ewert, J.,; Glück, C.; Strasdeit, H.; Fischer, L.; Stressler, T. (2018): Influence of the metal ion on the enzyme activity and kinetics of PepA from Lactobacillus delbrueckii. Enzyme and Microbial Technology, Volume 110, March 2018, Pages 69-78, 10.1016/j.enzmictec.2017.10.002 | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Chen, Q.; He, W.; Yan, X.; Zhang, T.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L.; Mu, W. (2018): Construction of an enzymatic route using a food-grade recombinant Bacillus subtilis for the production and purification of epilactose from lactose. Journal of Dairy Science 101:1872-1882, 10.3168/jds.2017-12936 | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Reichenberger, K.; Glück, C.; Leptihn, S.; Pfannstiel, J.; Swietalski, P.; Kuhn, A., Seitl; I.; Fischer, L. (2018): A natural variant of arylsulfatase from Kluyveromyces lactis shows no formylglycine modification and has no enzyme activity. Applied Microbiology and Biotechnology (2018) 102:2709-2721, 10.1007/s00253-018-8828-5 | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Cai, X.; Seitl, I.; Mu, W.; Zhang, T.; Stressler, T.; Fischer, L.; Jiang, B. (2018): Biotechnical production of trehalose through the trehalose synthase pathway: current status and future prospects. Applied Microbiology and Biotechnology (2018) 102:2965-2976, 10.1007/s00253-018-8814-y | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Ewert, J.; Todt, K.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Produktion technofunktioneller Milchproteinhydrolysate mittels Endopeptidasen im Batch-Verfahren. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 15.02.2018 | Vortrag |
Ewert, J.; Schlierenkamp, F.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Anwendung und Entbitterung technofunktioneller Hydrolysate. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 15.02.2018 | Vortrag |
Ewert, J.; Horstmann, G.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Kontinuierliche Produktion technofunktioneller Na-Caseinat-Hydrolysate. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 15.02.2018 | Vortrag |
Ewert, J.; Glück, C.; Zeeb, B.; Weiss, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Modification of the interfacial properties of sodium caseinate using a commercial peptidase preparation from Geobacillus stearothermophilus. Food Hydrocolloids 81 (2018) 60-70, 10.1016/j.foodhyd.2018.02.036 | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Zeeb, B.; Yavuz, M.; Dreher, J.; Ewert, J.; Stressler, T.; Fischer, L.; Ozcelik, B.; Weiss, J. (2018): Modulation of the Bitterness of Pea and Potato Proteins by a Complex Coacervation Method. Food & Function 2018, 9, 2261, 10.1039/c7fo01849e | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Cai, X.; Seitl, I.; Mu, W.; Zhang, T.; Stressler, T.; Fischer, L.; Jiang, B. (2018): Combination of sequence-based and in silico screening to identify novel trehalose synthases. Enzyme and Microbial Technology 115 (2018) 62-72, 10.1016/j.enzmictec.2018.04.012 | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Fischer, L. und Stressler, T. (2018): Protein determination. Bioanalytics: Analytical Methods and Concepts in Biochemistry and Molecular Biology; Hrsg: Friedrich Lottspeich, Joachim Engels; Wiley, Weinheim; Seite/n: 23 - 34; ISBN: 978-3527339198. | Buchbeitrag |
Ewert, J.; Horstmann, G.; Glück, C.; Claaßen, W.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Development and application of a biocatalyst-filter reactor for the continuous production of caseinate hydrolysate surfactants. Process Biochemistry 72 (2018) 13-22, 10.1016/j.procbio.2018.06.004 | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Eisele, T.; Ewert, J.; Kranz, B.; Fischer,L. (2018): Proving the synergistic effect of Alcalase, PepX and PepN during casein hydrolysis by complete degradation of the released opioid precursor peptide VYPFPGPIPN. European Food Research and Technology, 10.1007/s00217-018-3140-2 | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Chen, Q.; Xia, Y.; Zhang, W.; Zhang, T.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L.; Mu, W. (2018): Current research on cellobiose 2-epimerase: enzymatic properties, mechanistic insights, and potential applications in the dairy industry. Trends in Food Science & Technology 82 (2018) 167-176, 10.1016/j.tifs.2018.09.009 | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Ewert, J.; Schlierenkamp, F.; Nesensohn, L.; Fischer, L.; Stressler, T. (2018): Improving the colloidal and sensory properties of a caseinate hydrolysate using particular exopeptidases. Food & Function 2018, 9, 5989, 10.1039/c8fo01749b | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Volk, V.; Glück, C.; Leptihn, S.; Ewert, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Two heat resistant endopeptidases from Pseudomonas species with destabilizing potential during milk storage. Journal of Agricultural and Food Chemistry. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Volk, V.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Aufarbeitung von Pseudomonas Endopeptidasen aus Milch - Aktueller Stand Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 07.11.2018 | Vortrag |
Volk, V.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Entwicklung immunologischer Methoden zum Nachweis hitzestabiler Endopeptidasen von Pseudomonas sp. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim. 07.11.2018 | Vortrag |
Reichenberger, K.; Seitl, I.; Fischer, L. (2018): Comparison of enzyme assays and biochemical characterization of selected enzyme preprations. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 09.10.2018 | Vortrag |
Horstmann, G.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Potential role of Cathepsin D on the bitterness of fermented milk products. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 21.11.2018 | Vortrag |
Kuschel, B.; Riemer, F.; Pfost, D.; Conrad, J.; Losch, C.; Claaßen, W.; Beifuß, U.; Weiss, J.; Mu, W.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L. (2017): Large–scale purification of epilactose using a semi–preparative HPLC system. In: European Food Research and Technology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Berends, P.; Merz, M.; Kochjohann, A.; Philipps, L.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2017): Sensory and antigenic properties of enzymatic wheat gluten hydrolysates produced in an enzyme membrane reactor in comparison with batch. In: European Food Research and Technology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Tanzer, C.; Ewert, J.; Claaßen, W.; Fischer, L. (2017): Simple purification method for a recombinantly expressed native His-tag-free aminopeptidase A from Lactobacillus delbrueckii. In: Protein Expression and Purification; Elsevier Inc., Heft: 131; Seite/n: 7-15; ISBN: 1046-5928. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Von Neubeck, M.; Huptas, C.; Glück, C.; Krewinkel, M.; Stoeckel, M.; Stressler, T.; Fischer, L.; Hinrichs, J.; Scherer, S.; Wenning, M. (2017): Pseudomonas lactis sp. nov. and Pseudomonas paralactis sp. nov., isolated from bovine raw milk. In: International Journal of Systematic and Evolutionary. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Kuschel, B.; Seitl, I.; Glück, C.; Mu, W.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L. (2017): Hidden Reaction: Mesophilic cellobiose 2-epimerases produce lactulose. In: Journal of Agricultural and Food Chemistry. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Braun, C.; Ewert, J.; Stressler, T. (2017): Characterization of cross–linked enzyme aggregates (CLEAs) of the fusion protein FUS–PepN_PepX and their application for milk protein hydrolysis. In: European Food Research and Technology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Volk, V.; Glück, C.; Ewert, J.; Merz, M.; Fischer, L. (2017): Entwicklung einer sensitiven Nachweismethode für hitzestabile Peptidasen in Milch zur Verbesserung der Produktionssicherheit. In: DMW - Die Milchwirtschaft; Th. Mann, Essen; Vol: Jg. 8; Heft: 10/2017; Seite/n: 345-348 . | Zeitschriftenbeitrag |
Stressler, T.; Volk, V.; Fischer, L. (2017): Hitzstabile mikrobielle Enzyme in Rohstoffen zur Milchverarbeitung - Qualitätssicherung, Entwicklung eines Testsystems und technologische Optionen Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 16.11.2017. | Vortrag |
Volk, V.; Stressler, T.; Fischer, L. (2017): Projektaufbau: Entwicklung eines sensitiven Nachweises von hitzestabilen Peptidasen in Milch Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 16.11.2017. | Vortrag |
Volk, V.; Stressler, T.; Fischer, L. (2017): Endopeptidasen zweier Pseudomonas Spezies: Hitzestabilität und Potential zum Milchverderb Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 16.11.2017. | Vortrag |
Kuschel, B.; Seitl, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2017): Analyse von Präbiotika in Milch: Laktose, Lactulose und Epilactose. In: Biospektrum. | Zeitschriftenbeitrag |
Reichenberger,K.; Seitl, I.; Fischer, L. (2017): Wie stabil sind Enzyme in fertigen Backwaren?. In: cereal technology; Heft: 4; Seite/n: 346-351. | Zeitschriftenbeitrag |
Krewinkel, M.; Baur, B.; Kranz, B.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Scherer, S.; Stoeckel, M.; Hinrichs, J.; Fischer, L. (2016): A Sensitive and Robust Method for Direct Determination of Lipolytic Activity in Natural Milk Environment. In: Food Anal. Methods; Heft: 9; Seite/n: 646-655. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Eisele, T.; Meyer, S.; Wangler, J.; Hug, T.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. (2016): Heterologous expression and pro-peptide supported refolding of the high specific endopeptidase Lys-C. In: Protein Expression and Purification. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Merz, M.; Appel, D.; Berends, P.; Rabe, S.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Batch–to–batch variation and storage stability of the commercial peptidase preparation Flavourzyme in respect of key enzyme activities and its influence on process reproducibility. In: European Food Research and Technology; Springer-Verlag, Heft: 242; Seite/n: 1105 - 1012. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
von Neubeck, M.; Huptas, C.; Glück, C.; Krewinkel, M.; Stoeckel, M.; Stressler, T.; Fischer, L.; Hinrichs, J.; Scherer, S.; Wenning, M. (2016): Pseudomonas helleri sp. nov. and Pseudomonas weihenstephanensis sp. nov., isolated from raw cow's milk. In: International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology; Heft: 66; Seite/n: 1163-1173. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Rentschler, E.; Kuschel, B.; Krewinkel, M.; Claaßen, W.; Glück, C.; Jiang, B.; Mu, W.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Quantification of Lactulose and Epilactose in the Presence of Lactose in Milk using a dual HPLC analysis. In: Food Anal. Methods. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Glück, C.; Rentschler, E.; Krewinkel, M.; Merz, M.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Scherer, S.; Stoeckel, M.; Hinrichs, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Thermostability of peptidases secreted by microorganisms associated with raw milk. In: International Dairy Journal. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Merz, M.; Claaßen, W.; Appel, D.; Berends, P.; Rabe, S.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Characterization of commercially available peptidases in respect of the production of protein hydrolysates with defined compositions using a three-step methodology. In: Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Leisibach, D.; Lutz-Wahl, S.; Kuhn, A.; Fischer, L. (2016): Homologous expression and biochemical characterization of the arylsulfatase from Kluyveromyces lactis and its relevance in milk processing. In: Applied Microbiology and Biotechnology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stoeckel, M.; Lidolt, M.; Achberger, V.; Glück, C.; Krewinkel, M.; Stressler, T.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Scherer, S.; Fischer, L.; Hinrichs, J. (2016): Growth of Pseudomonas weihenstephanensis, Pseudomonas proteolytica and Pseudomonas sp. in raw milk: Impact of residual heat-stable enzyme activity on stability of UHT milk during shelf-life. In: International Dairy Journal; Elsevier, Heft: 59; Seite/n: 20-28; ISBN: 0958-6946. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Berends, P.; Merz, M.; Kranz, B.; Thaler, T.; Appel, D.; Rabe, S.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Optimization of an enzymatic wheat gluten hydrolysis process in an enzyme membrane reactor using a design of experiment approach. In: European Food Research Technology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Ewert, J.; Merz, M.; Funk, J.; Claaßen, W.; Lutz-Wahl, S.; Schmidt, H.; Kuhn, A.; Fischer, L. (2016): A Novel Glutamyl (Aspartyl)-Specific Aminopeptidase A from Lactobacillus delbrueckii with Promising Properties for Application. In: PLOS ONE. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Zeeb, B., Ewert, J., Stressler, T., Fischer, L., Weiss, J. (2016): Enzyme als Strukturmodulatoren von Lebensmitteldispersionen Jahrestreffen der ProcessNet-Fachgruppe Lebensmittelverfahrenstechnik, Dechema, Erlangen, 09.03.2016 - 10.03.2016. | Vortrag |
Stressler, T.; Pfahler, N.; Merz, M.; Hubschneider, L.; Lutz-Wahl, S.; Claaßen, W.; Fischer, L. (2016): A fusion protein consisting of the exopeptidases PepN and PepX—production, characterization, and application. In: Applied Microbiology Biotechnology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stoeckel, M.; Lidolt, M.; Stressler, T.; Wenning, M.; Hinrichs, J. (2016): Wachstum von Pseudomonas spp. in Rohmilch: Ursache einer verringerten Haltbarkeit von UHT-Milch? 16. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie, Hohenheim, 30.03. - 01.04.2016. | Poster |
Benjamin Zeeb, Lutz Grossmann, Jacob Ewert, Timo Stressler, Lutz Fischer, Jochen Weiss (2016): Structure-affecting enzymes to engineer food dispersions 16th Food Colloids Conference, Wageningen, 10.04.2016 - 13.04.2016. | Poster |
Rentschler, E.; Schwarz, T.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Development and validation of a screening system for a β-galactosidase with increased specific activity produced by directed evolution. In: European Food Research and Technology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stoeckel, M.; Lidolt, M.; Stressler, T.; Fischer, L.; Wenning, M.; Hinrichs, J. (2016): Heat stability of indigenous milk plasmin and proteases from Pseudomonas: A challenge in the production of UHT milk products. In: International Dairy Journal; Hrsg: ; Elsevier Ltd., Heft: 61; Seite/n: 250-261; ISBN: 0958-6946. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Ewert, J.; Claaßen, W.; Glück, C.; Zeeb, B.; Weiss, J.; Hinrichs, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): A non-invasive method for the characterisation of milk protein foams by image analysis. International Dairy Journal 62 (2016) 1-9,10.1016/j.idairyj.2016.06.012 | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Saile, N.; Voigt, A.; Kessler, S.; Stressler, T.; Klumpp, J.; Fischer, L.; Schmidt, H. (2016): Escherichia coli O157:H7 strain EDL933 harbors multiple functional prophage-associated genes necessary for the utilization of 5-N-acetyl-9-O-acetyl neuraminic acid as a growth substrate. In: Appl. Environ. Microbiol.; Vol: 82; Heft: 19; Seite/n: 5940-5950. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Letsididi, R.; Hassanin, H.A.M.; Koko, M.Y.F.; Ndayishimiye, J.B.; Zhang, T.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L.; Mu, W. (2016): Characterization of a thermostable glycoside hydrolase (CMbg0408) from the hyperthermophilic archaeon Caldivirga maquilingensis IC-167. In: Journal of the Science of Food and Agriculture. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Ochsenreither, K.; Glück, C.; Stressler, T.; Fischer, L.; Syldatk, C. (2016): Production strategies and applications of microbial single cell oils. In: Frontiers in Microbiology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Laixin Dai, Benjamin Zeeb, Lutz Großmann, Jacob Ewert, Jörg Hinrichs, Timo Stressler, Lutz Fischer, Jochen Weiss (2016): The effect of acid-induced hydrolysis on the solubility of microalgae proteins Young Algaeneers Symposium 2016. | Poster |
Stressler, T.; Seitl, I.; Kuhn, A.; Fischer, L. (2016): Detection, production, and application of microbial arylsulfatases. In: Applied Microbiology and Biotechnology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Chen, Q.; Levin, R.; Zhang, W.; Zhang, T.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L.; Mu, W. (2016): Characterization of a novel cellobiose 2-epimerase from thermophilic Caldicellulosiruptor obsidiansis for lactulose production. In: Journal of the Science of Food and Agriculture. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Kuschel, B.; Claaßen, W.; Mu, W.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Reaction investigation of lactulose-producing cellobiose 2-epimerases under operational relevant conditions. In: Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Ewert, J.; Claaßen, W.; Glück, C.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Filtration und kontinuierliche Produktion von Na-Caseinat-Hydrolysaten Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 04.10.2016. | Vortrag |
Ewert, J.; Nesensohn, L.; Luz, A.; Glück, C.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Technofunktionelle Eigenschaften von Milchproteinhydrolysaten: Micellares Casein (MCC) und Molkenprotein (WPI) Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 04.10.2016. | Vortrag |
Ewert, J.; Nesensohn, L.; Glück, C.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Einfluss von Aminopeptidasen (Exopeptidasen) auf die Technofunktionalität von Na-Caseinat-Hydrolysaten Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 04.10.2016. | Vortrag |
Krewinkel, M.; Baur, B.; Kranz, B.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Scherer, S.; Stoeckel, M.; Hinrichs, J.; Fischer, L. (2016): A Sensitive and Robust Method for Direct Determination of Lipolytic Activity in Natural Milk Environment. In: Food Anal. Methods; Heft: 9; Seite/n: 646-655. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Eisele, T.; Meyer, S.; Wangler, J.; Hug, T.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. (2016): Heterologous expression and pro-peptide supported refolding of the high specific endopeptidase Lys-C. In: Protein Expression and Purification. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Merz, M.; Appel, D.; Berends, P.; Rabe, S.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Batch–to–batch variation and storage stability of the commercial peptidase preparation Flavourzyme in respect of key enzyme activities and its influence on process reproducibility. In: European Food Research and Technology; Springer-Verlag, Heft: 242; Seite/n: 1105 - 1012. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
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Rentschler, E.; Kuschel, B.; Krewinkel, M.; Claaßen, W.; Glück, C.; Jiang, B.; Mu, W.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Quantification of Lactulose and Epilactose in the Presence of Lactose in Milk using a dual HPLC analysis. In: Food Anal. Methods. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Glück, C.; Rentschler, E.; Krewinkel, M.; Merz, M.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Scherer, S.; Stoeckel, M.; Hinrichs, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Thermostability of peptidases secreted by microorganisms associated with raw milk. In: International Dairy Journal. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Merz, M.; Claaßen, W.; Appel, D.; Berends, P.; Rabe, S.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Characterization of commercially available peptidases in respect of the production of protein hydrolysates with defined compositions using a three-step methodology. In: Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
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Stoeckel, M.; Lidolt, M.; Achberger, V.; Glück, C.; Krewinkel, M.; Stressler, T.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Scherer, S.; Fischer, L.; Hinrichs, J. (2016): Growth of Pseudomonas weihenstephanensis, Pseudomonas proteolytica and Pseudomonas sp. in raw milk: Impact of residual heat-stable enzyme activity on stability of UHT milk during shelf-life. In: International Dairy Journal; Elsevier, Heft: 59; Seite/n: 20-28; ISBN: 0958-6946. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Berends, P.; Merz, M.; Kranz, B.; Thaler, T.; Appel, D.; Rabe, S.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Optimization of an enzymatic wheat gluten hydrolysis process in an enzyme membrane reactor using a design of experiment approach. In: European Food Research Technology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Ewert, J.; Merz, M.; Funk, J.; Claaßen, W.; Lutz-Wahl, S.; Schmidt, H.; Kuhn, A.; Fischer, L. (2016): A Novel Glutamyl (Aspartyl)-Specific Aminopeptidase A from Lactobacillus delbrueckii with Promising Properties for Application. In: PLOS ONE. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Zeeb, B., Ewert, J., Stressler, T., Fischer, L., Weiss, J. (2016): Enzyme als Strukturmodulatoren von Lebensmitteldispersionen Jahrestreffen der ProcessNet-Fachgruppe Lebensmittelverfahrenstechnik, Dechema, Erlangen, 09.03.2016 - 10.03.2016. | Vortrag |
Stressler, T.; Pfahler, N.; Merz, M.; Hubschneider, L.; Lutz-Wahl, S.; Claaßen, W.; Fischer, L. (2016): A fusion protein consisting of the exopeptidases PepN and PepX—production, characterization, and application. In: Applied Microbiology Biotechnology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stoeckel, M.; Lidolt, M.; Stressler, T.; Wenning, M.; Hinrichs, J. (2016): Wachstum von Pseudomonas spp. in Rohmilch: Ursache einer verringerten Haltbarkeit von UHT-Milch? 16. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie, Hohenheim, 30.03. - 01.04.2016. | Poster |
Benjamin Zeeb, Lutz Grossmann, Jacob Ewert, Timo Stressler, Lutz Fischer, Jochen Weiss (2016): Structure-affecting enzymes to engineer food dispersions 16th Food Colloids Conference, Wageningen, 10.04.2016 - 13.04.2016. | Poster |
Rentschler, E.; Schwarz, T.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Development and validation of a screening system for a β-galactosidase with increased specific activity produced by directed evolution. In: European Food Research and Technology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stoeckel, M.; Lidolt, M.; Stressler, T.; Fischer, L.; Wenning, M.; Hinrichs, J. (2016): Heat stability of indigenous milk plasmin and proteases from Pseudomonas: A challenge in the production of UHT milk products. In: International Dairy Journal; Hrsg: ; Elsevier Ltd., Heft: 61; Seite/n: 250-261; ISBN: 0958-6946. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Ewert, J.; Claaßen, W.; Glück, C.; Zeeb, B.; Weiss, J.; Hinrichs, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): A non-invasive method for the characterisation of milk protein foams by image analysis. In: International Dairy Journal. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Saile, N.; Voigt, A.; Kessler, S.; Stressler, T.; Klumpp, J.; Fischer, L.; Schmidt, H. (2016): Escherichia coli O157:H7 strain EDL933 harbors multiple functional prophage-associated genes necessary for the utilization of 5-N-acetyl-9-O-acetyl neuraminic acid as a growth substrate. In: Appl. Environ. Microbiol.; Vol: 82; Heft: 19; Seite/n: 5940-5950. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Letsididi, R.; Hassanin, H.A.M.; Koko, M.Y.F.; Ndayishimiye, J.B.; Zhang, T.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L.; Mu, W. (2016): Characterization of a thermostable glycoside hydrolase (CMbg0408) from the hyperthermophilic archaeon Caldivirga maquilingensis IC-167. In: Journal of the Science of Food and Agriculture. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Ochsenreither, K.; Glück, C.; Stressler, T.; Fischer, L.; Syldatk, C. (2016): Production strategies and applications of microbial single cell oils. In: Frontiers in Microbiology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Laixin Dai, Benjamin Zeeb, Lutz Großmann, Jacob Ewert, Jörg Hinrichs, Timo Stressler, Lutz Fischer, Jochen Weiss (2016): The effect of acid-induced hydrolysis on the solubility of microalgae proteins Young Algaeneers Symposium 2016. | Poster |
Stressler, T.; Seitl, I.; Kuhn, A.; Fischer, L. (2016): Detection, production, and application of microbial arylsulfatases. In: Applied Microbiology and Biotechnology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Chen, Q.; Levin, R.; Zhang, W.; Zhang, T.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L.; Mu, W. (2016): Characterization of a novel cellobiose 2-epimerase from thermophilic Caldicellulosiruptor obsidiansis for lactulose production. In: Journal of the Science of Food and Agriculture. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Kuschel, B.; Claaßen, W.; Mu, W.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Reaction investigation of lactulose-producing cellobiose 2-epimerases under operational relevant conditions. In: Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Ewert, J.; Claaßen, W.; Glück, C.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Filtration und kontinuierliche Produktion von Na-Caseinat-Hydrolysaten Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 04.10.2016. | Vortrag |
Ewert, J.; Nesensohn, L.; Luz, A.; Glück, C.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Technofunktionelle Eigenschaften von Milchproteinhydrolysaten: Micellares Casein (MCC) und Molkenprotein (WPI) Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 04.10.2016. | Vortrag |
Ewert, J.; Nesensohn, L.; Glück, C.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Einfluss von Aminopeptidasen (Exopeptidasen) auf die Technofunktionalität von Na-Caseinat-Hydrolysaten Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 04.10.2016. | Vortrag |
Stressler, T.; Eisele, T.; Baur, C.; Wangler, J.; Kuhn, A.; Fischer, L.; (2015): Extracellular peptidases from insect- and compost-associated microorganisms: screening and usage for wheat gluten hydrolysis. In: European Food Research and Technology; Springer Link, Heft: 241; Seite/n: 263 - 274. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Merz, M.; Eisele, T.; Claaßen, W.; Appel, D.; Rabe, S.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Continuous long-term hydrolysis of wheat gluten using aprincipally food-grade enzyme membrane reactor system. In: Biochemical Engineering Journal; Elsevier; Heft: 99; Seite/n: 114 - 123; ISBN: 1369-703X. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Ewert, J.; Baur, C.; Merz, M.; Zeeb, B.; Weiss, J.; Fischer, L.; Stressler, T. (2015): Kontinuierliche Herstellung von standardisierten technofunktionellen Milchproteinhydrolysaten mittels Enzym-Membran-Reaktor-Technologie. In: DMW · Die Milchwirtschaft; Vol: 6. | Zeitschriftenbeitrag |
Krewinkel, M.; Baur, C.; Kranz, B.; Fischer, L. (2015): Test system for direct measurement of lipase activities in milk samples European Biotechnology Congress 2015, Bucharest, 07.05. - 09.05.2015. | Poster |
Baur, C.; Krewinkel, M.; Kutzli, I.; Kranz, B.; von Neubeck, M.; Huptas, C.; Wenning, M.; Scherer, S.; Stoeckel, M.; Hinrichs, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Isolation and characterisation of a heat-resistant peptidase from Pseudomonas panacis withstanding general UHT processes. In: International Dairy Journal; Vol. 49; Heft: October 01; Seite/n: 46-55; ISBN: 09586946. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Baur, C.; Krewinkel, M.; Kranz, B.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Scherer, S.; Stoeckel, M.; Hinrichs, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Quantification of the proteolytic and lipolytic activity of microorganisms isolated from raw milk. In: International Dairy Journal; Elsevier Ltd.; Vol: 49; Heft: October; Seite/n: 23-29; ISBN: 0958-6946. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Merz, M.; Eisele, T.; Berends, P.; Appel, D.; Rabe, S.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Flavourzyme, an enzyme preparation with industrial relevance – Automated nine-step purification and partial characterization of eight enzymes. In: Journal of Agricultural and Food Chemistry. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Krewinkel, M.; Kaiser, J.; Merz, M.; Rentschler, E.; Kuschel, B.; Hinrichs, J.; Fischer, L. (2015): Novel cellobiose 2-epimerases for the production of epilactose from milk ultrafiltrate containing lactose. In: Journal of Dairy Science; Hrsg: American Dairy Science Association, Heft: 98; Seite/n: 3665 - 3678. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Wenning, M.; Baur, C.; Stoeckel, M.; Fischer, L.; von Neubeck, M.; Krewinkel, M.; Kranz, B.; Hinrichs, J.; Scherer, S. (2015): Mikrobiota in Rohmilch und Konzentraten sowie ihr Potenzial zur Bildung hitzeresistenter Enzyme Hohenheimer Milchtechnologie-Seminar, Hohenheim, 05.03.2015. | Vortrag |
Erich, S.; Kuschel, B.; Schwarz, T.; Ewert, J.; Böhmer, N.; Niehaus, F.; Eck, J.; Lutz-Wahl, S.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Novel high-performance metagenome β-galactosidases for lactose hydrolysis in the dairy industry. In: Journal of Biotechnology; Elsevier, Heft: 210; Seite/n: 27 - 37. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Kranz, B.; Koch, M.; Schapfl, M.; Fischer, L. (2015): Investigation of the Germination of Barley and Wheat Grains with a Design of Experiments for the Production of Hydrolases. In: Food Technol. Biotechnol.; Zagreb; Heft: 53 (2); Seite/n: 127 - 135. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
von Neubeck, M.; Baur, C.; Krewinkel, M.; Stoeckel, M.; Kranz, B.; Stressler, T.; Fischer, L.; Hinrichs, J.; Scherer, S. Wenning, M. (2015): Biodiversity of refrigerated raw milk microbiotika and their enzymatic spoilage potential. In: International Journal of Food Microbiology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Rentschler, E.; Schuh, K.; Krewinkel, M.; Baur, C.; Claaßen, W.; Meyer, S.; Kuschel, B.; Stressler, T. und Fischer, L. (2015): Enzymatic production of lactulose and epilactose in milk. In: Journal of Dairy Science. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Ewert, J.; Merz, M.; Glück, C.; Fischer, L. (2015): Funktionelle Proteinhydrolysate. In: FOOD-Lab; Heft: 3; Seite/n: 20-24. | Zeitschriftenbeitrag |
Merz, M; Ewert, E.; Baur, C.; Appel, D.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Wheat gluten hydrolysis using isolated Flavourzyme peptidases: Product inhibition and determination of synergistic effects using response surface methodology. In: Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Jakob Ewert, Michael Merz, Claudia Glück, Timo Stressler, Benjamin Zeeb, Jochen Weiss und Lutz Fischer (2015): Enzyme membrane reactor technology: A tool for the production of technofunctional protein hydrolysates 9th NIZO Dairy Conference - Milk Protein Functionality, Papendal, The Netherlands, 30 September – 2 October 2015. | Poster |
Li, W.; Yu, S.; Zhang, T.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L. and Mu, W. (2015): Efficient biosynthesis of lactosucrose from sucrose and lactose by the purified recombinant levansucrase from Leuconostoc mesenteroides B-512 FMC. In: Journal of Agricultural and Food Chemistry. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Merz, M.; Kettner, L.; Langolf, E.; Appel, D.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Production of wheat gluten hydrolysates with reduced antigenicity employing enzymatic hydrolysis combined with downstream unit operations. In: Journal of the Science of Food and Agriculture. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Xiao Wang, S.; Zhang, T.; Stressler, T.; Fischer, L.; Jiang, B.; Mu, W. (2015): Identification of a Novel Di-D-Fructofuranose 1,2’:2,3’ Dianhydride (DFA III) Hydrolysis Enzyme from Arthrobacter aurescens SK8.001. In: PLOS ONE. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Ewert, J.; Eisele, T.; Fischer, L. (2015): Cross-Linked Enzyme Aggregates (CLEAs) of PepX and PepN – Production, Partial Characterization and Application of Combi-CLEAs for Milk Protein Hydrolysis. In: Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Merz, M. (2015): Enzymatische Hydrolyse von Pflanzenproteinen mittels industriellen Peptidasepräparaten Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 28.09.2015. | Vortrag |
Ewert, J.; Glück, C.; Merz, M.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Auswahl von industriellen Peptidasepräparaten für einen stabilen EMR-Prozess Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 28.09.2015. | Vortrag |
Ewert, J.; Glück, C.; Merz, M.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Schaumeigenschaften von Milchproteinen und deren Hydrolysaten Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 28.09.2015. | Vortrag |
Benjamin Zeeb, Lutz Fischer & Jochen Weiss (2014): Hofmeister Salts Affect Buildup of Thin Multilayer Films Surrounding Oil Droplets. In: Journal of Dispersion Science and Technology; Hrsg:; Taylor & Francis, Heft: 35; Seite/n: 799 - 807; ISBN: 0193-2691. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Krewinkel, M.; Gosch, M.; Rentschler, E.; Fischer, L.; (2014): Epilactose production by 2 cellobiose 2-epimerases in natural milk. In: Journal of Dairy Science; Hrsg:; Elsevier. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Zeeb, B., Salminen, H., Fischer, L., Weiss, J. (2014): Impact of Heat and Laccase on the pH and Freeze-Thaw Stability of Oil-in-Water Emulsions Stabilized by Adsorbed Biopolymer Nanoparticles. In: Food Biophysics; Seite/n: pp. 1-13. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Zeeb, B., Fischer, L., Weiss, J. (2014): Stabilization of food dispersions by enzymes. In: Food & Function.; Hrsg: The Royal Society of Chemistry; Heft 5, Seite/n: 198 - 213. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Nübling, S., Eisele, T., Stöber, H., Funk, J., Polzin, S., Fischer, L., Schmidt, H. (2014): Bacteriophage 933W encodes a functional esterase downstream of the Shiga toxin 2a operon. In: Int. J. Med. Microbiol.; Vol: 304; Seite/n: 269-274. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Eisele, T.; Kranz, B.; Fischer, L. (2014): PepX from Lactobacillus helveticus: Automated multi-step purification and determination of kinetic parameters with original tripeptide substrates. In: Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Baur, C.; Krewinkel, M.; Freiherr von Neubeck, M.; Wenning, M.; Stoeckel, M.; Kranz, B.; Fischer, L. (2014): Identification and characterization of a novel heat-resistant peptidase from Pseudomonas panacis 3rd Dechema Summer School - Biotransformations 2014, Bad Herrenalb, 24. - 27.08.2014. | Poster |
Stressler, T.; Eisele, T.; Kleinthomä, A.-K.; Meyer, S.; Fischer, L. (2014): Partial purification and characterization of Lys-N from Grifola frondosa using a novel, specific assay. In: Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Krewinkel, M.; Gosch, M.; Rentschler, E.; Kuschel, B.; Fischer, L. (2014): Utilization of Cellobiose 2-epimerases for Epilactose production in Milk, veröffentlicht in: J Food Process Technol Food Processing & Technology, Las Vegas USA, 21.7.-23.7.2014. | Vortrag |
Krewinkel, M.; Gosch, M.; Kaiser, J.; Rentschler, E.; Fischer, L. (2014): Enzymatic lab scale process for epilactose production by cellobiose 2-epimerases 7th International Congresson Biocatalysis – biocat2014, TU Hamburg-Harburg, 31.08.-04.09.2014. | Poster |
Krewinkel, M.; Fischer, L. (2014): Enzymatic methods for the production of complex oligosaccharides from lactose Technology seminar ”Food Bioprocessing”, TU München, 17.09.-19.09.2014. | Poster |
Merz, M.; Fischer, L. (2014): Application of a novel HPLC-based system for automated biotransformation and analysis 7th International Congresson Biocatalysis – biocat2014, TU Hamburg-Harburg, 31.08.-04.09.2014. | Poster |
Rentschler, E.; Krewinkel, M.; Fischer, L. (2014): Engineering of a β-Galactosidase for biotechnological application 3rd Dechema Summer School - Biotransformations 2014, Bad Herrenalb, 24. - 27.08.2014. | Poster |
Baur, C.; Krewinkel, M.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Stoeckel, M.; Kranz, B.; Fischer, L. (2014): Analysis of milk affecting enzymes to reduce economic risks in dairy industries 1. Bioökonomie-Kongress Baden-Württemberg, Stuttgart, 29. - 30.10.2014. | Poster |
Stoeckel, M.; von Neubeck, M.; Baur, C.; Krewinkel, M.; Lidolt, M.; Atamer, Z.; Kranz, B.; Stressler, T.; Wenning, M.; Fischer, L.; Scherer, S.; Hinrichs, J. (2014): Hitzestabile mikrobielle Enzyme in Rohstoffen zur Milchverarbeitung. In: DMW - Die Milchwirtschaft; Hrsg:; Verlag Th. Mann GmbH, Essen; Vol: 5. Jg.; Heft: 23; Seite/n: 822 - 823; ISBN: 2191-0405. | Zeitschriftenbeitrag |
Merz, M.; Ewert, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2014): Enzyme membrane reactor technology as a promising tool to increase enzyme efficiency 1. Bioökonomie-Kongress Baden-Württemberg, Stuttgart, 29. - 30.10.2014. | Poster |
Berends, P.; Appel, D.; Eisele, T.; Rabe, S.; Fischer, L. (2014): Performance of enzymatic wheat gluten hydrolysis in batch and continuous processes using Flavourzyme. In: Food Science and Technology. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Baur, C.; Ewert, J.; Merz, M.; Stressler, T.; Fischer, L. (2014): Einsatz von Peptidasen zur Hydrolyse von Lebensmittelproteinen Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 10.12.2014. | Vortrag |
Baur, C.; Ewert, J.; Merz, M.; Stressler, T.; Fischer, L. (2014): Einsatz der Enzym-Membran-Reaktor-Technologie für die Hydrolyse von Lebensmittelproteinen Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 10.12.2014. | Vortrag |
Baur, C.; Ewert, J.; Merz, M.; Stressler, T.; Fischer, L. (2014): Projektaufbau: Strategie zur Herstellung technofunktioneller Peptide mittels EMR-Technologie Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 10.12.2014. | Vortrag |
Stressler, T.; Eisele, T.; Rost, J.; Haunschild, E-M.; Kuhn, A.; Fischer, L. (2013): Production of Polyunsaturated Fatty Acids by Mortierella alpina Using Submerse and Solid State Fermentation. Chemie Ingenieur Technik 2013, 85, No. 0, 1-6, 10.1002/cite.201200094 | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Böhmer, N.; Dautel, A.; Eisele, T.; Fischer, L. (2013): Recombinant expression, purification and characterisation of the native glutamate racemase from Lactobacillus plantarum NC8. Protein Expression and Purification, 88 (2013) 54-60, 10.1016/j.pep.2012.11.012 | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Eisele, T.; Stressler, T.; Kranz, B.; Fischer, L. (2013): Bioactive peptides generated in an enzyme membrane reactor using Bacillus lentus alkaline peptidase. European Food Research and Technology 236 (3) 483-490, 10.1007/s00217-012-1894-5 | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Holder, A.; Birke, A.;Eisele, T.;Klaiber, I.;Fischer, L.; Hinrichs, J. (2013): Selective isolation of angiotensin-I-converting enzyme-inhibitory peptides from micellar casein and b-casein hydrolysates via ultrafiltration. International Dairy Journal 31 (2013) 34-40, 10.1016/j.idairyj.2012.11.003 | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Eisele, T.; Fischer, L. (2013): Simultaneous monitoring of twelve angiotensin I converting enzyme inhibitory peptides during enzymatic β-casein hydrolysis using Lactobacillus peptidases. International Dairy Journal 30 (2013) 96-102, 10.1016/j.idairyj.2012.12.003 | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Böhmer, N.; König, S.; Fischer, L. (2013): A novel manganese starvation-inducible expression system for Lactobacillus plantarum. FEMS Microbiology Letters 342 (2013) 37-44, 10.1111/1574-6968.12105 | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Krewinkel, M.; Baur, C.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Kranz, B.; Fischer, L. (2013): Novel quality assurance concept for milk products: Characterization of heat resistant lipases GVC / Dechema Tagung: Effiziente Verfahren und Anlagen in der Bioverfahrenstechnik und Lebensmittelbiotechnologie, Bad Wildungen, 06.05. - 08.05.2013. | Poster |
Baur, C.; Krewinkel, M.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Kranz, B.; Fischer, L. (2013): Novel quality assurance concept for milk products: Characterization of heat resistant peptidases GVC / Dechema Tagung: Effiziente Verfahren und Anlagen in der Bioverfahrenstechnik und Lebensmittelbiotechnologie, Bad Wildungen, 06.05. - 08.05.2013. | Poster |
Merz, M.; Eisele, T.; Fischer, L. (2013): Effiziente Proteinhydrolyse mittels kontinuierlicher Enzym-Membran-Reaktortechnologie für den Einsatz im Lebensmittelbereich GVC / Dechema Tagung: Effiziente Verfahren und Anlagen in der Bioverfahrenstechnik und Lebensmittelbiotechnologie, Bad Wildungen, 06.05. - 08.05.2013. | Vortrag |
Benjamin Zeeb, Hui Zhang, Monika Gibis, Lutz Fischer, Jochen Weiss (2013): Influence of buffer on the preparation of multilayered oil-in-water emulsions stabilized by proteins and polysaccharides. In: Food Research International; Volume 53; Seite/n: 325 - 333. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Bel-Rhlid, R.; Thapa, D.; Kraehenbuehl, K.; Hansen, C.E.; Fischer, L. (2013): Biotransformation of caffeoyl quinic acids from green coffee extracts by Lactobacillus johnsonii NCC 533. In: AMB Express; Hrsg: ; SpringerOpen, Vol: 3. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Eisele, T.; Schlayer, M.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. (2013): Characterization of the Recombinant Exopeptidases PepX and PepN from Lactobacillus helveticus ATCC 12046 Important for Food Protein Hydrolysis. PLOS ONE, July 2013, Vol. 8, Iss. 7, e70055 | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Zeeb, Beicht, Gibis, Fischer, Weiss (2013): Laccase-induced Crosslinking of Multilayered Oil-in-Water Emulsions Impacts the Release Behavior of Encapsulated Lutein IFT 2013, Chicago, 2013. | Poster |
Holder, A.; Leeb, E.; Stressler, T.; Fischer, L.; Hinrichs, J.; Kulozik, U. (2013): Technologische Potenziale zur Fraktionierung von Milchproteinhydrolysaten. In: DMW Die Milchwirtschaft; Hrsg: ; Verlag Th. Mann GmbH, Essen; Vol: 4. Jg.; Heft: 22; Seite/n: 789 - 793; ISBN: 2191-0405. | Zeitschriftenbeitrag |
Zeeb, Beicht, Eisele, Gibis, Fischer, Weiss (2013): Transglutaminase-induced crosslinking of sodium caseinate stabilized oil droplets in oil-in-water emulsions. In: Food Research International; Hrsg: ; Elsevier, ; Vol: 54; Heft: 2; Seite/n: 1712-1721; ISBN: 0963-9969. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Zeeb, B., Fischer, L., und Weiss, J. (2013): Enzymatic stabilization and formation of food nano-and microstructures Delivery of Functionality in Complex Food Systems, Haifa, Israel, 30th September-3rd October 2013. | Vortrag |
Beicht J, Zeeb B, Gibis M, Fischer L, Weiss J. (2013): Influence of layer thickness and composition of crosslinked multilayered oil-in-water emulsions on the release behavior of lutein. In: Food & Function; Vol: 4(10); Seite/n: 1457-1467. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Zeeb, B., Gibis, M., Fischer, L., Weiss, J. (2012): Crosslinking of interfacial layers inmultilayered oil-in-water emulsionsusing laccase: Characterization and pH-stability. In: Food Hydrocolloids; Vol: 27; Heft: 1; Seite/n: 126-136. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Zeeb, B., Fischer, L., Weiss, J. (2012): Ostwald Reifung in enzymbehandelten mehrschichtigen Emulsionen Processnet: Jahrestreffen der Fachgruppen Lebensmittelverfahrenstechnik, Rheologie und Trocknungstechnik, Hohenheim, 19.-21.03.2012. | Vortrag |
Böhmer, N.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. (2012): Recombinant production of hyperthermostable CelB from Pyrococcus furiosus in Lactobacillus sp.. In: Applied Microbiology and Biotechnology; SpringerLink, Vol: 96 (4); Seite/n: 903 - 912. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Erich, S.; Anzmann, T.; Fischer, L. (2012): Quantification of lactose using ion-pair RP-HPLC during enzymatic lactose hydrolysis of skim milk. In: Food Chemistry;Elsevier, Vol: 135 (4); Seite/n: 2393 - 2396. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Eisele, T.; Schlayer, M.; Fischer, L. (2012): Production, active staining and gas chromatography assay analysis of recombinant aminopeptidase P from Lactococcus lactis ssp. lactis DSM 20481. In: AMB Express. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Eisele, T.; Fischer, L. (2012): Beta-Casein Hydrolysis using Lactobacillus helveticus Peptidase: Generation of X-Pro and X-Pro-Pro Peptides 2nd Kiel Food Science Symposium, Kiel, 22. - 23.05.2012. | Kongressband |
Eisele, T.; Stressler, T.; Kranz, B.; Fischer, L. (2012): Quantifacation of four bioactive di- and tripeptides in fermented milk after derivatisation with dabsyl chloride 2nd Kiel Food Science Symposium, Kiel, 22. - 23.05.2012. | Kongressband |
Stressler, T.; Eisele, T.; Rost, J.; Haunschild, E.; Fischer, L. (2012): Production of polyunsaturated fatty acids using Mortierella alpina Jahrestreffen der Fachgruppen Lebensmittelverfahrenstechnik, Rheologie und Trocknungstechnik, Hohenheim, 19. - 21.03. | Kongressband |
Eisele, T.; Stressler, T.; Kranz, B.; Fischer, L. (2012): Quantification of dabsylated di- and tri-peptides in fermented milk. In: Food Chemistry; Hrsg: ; Elsevier. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Böhmer, N.; Gnam, A.; Fischer, L. (2012): Galactooligosaccharide (GOS) mit neuen β-Galactosidasen aus Bacillus megaterium Kongress Lebensmitteltechnologie 2012, Dresden, 27.09. - 29.09.2012. | Poster |
Erich, S.; Böhmer, N.; Meyer, S.; Fischer, L. (2012): Laktosefreie Milchprodukte durch β-Galaktosidasen der nächsten Generation. In: Biospektrum; SpringerLink, Berlin Heidelberg; Vol: Number 6; Heft: Volume 18; Seite/n: 668-669. | Zeitschriftenbeitrag |
Zeeb, B., Gibis, M., Fischer, L., Weiss, J (2012): Influence of interfacial properties on Ostwald ripening in crosslinked multilayered oil-in-water emulsions. In: Journal of Colloid and Interface Science; Elsevier, Heft: 387; Seite/n: 65-73; ISBN: 0021-9797. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Eisele, T.; Stressler, T.; Kranz, B.; Fischer, L. (2012): Automated multi-step purification protocol for Angiotensin-I-Converting-Enzyme (ACE). In: Journal of Chromatography B; Elsevier. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Kessler, A., Zeeb, B., Kranz, B., Menéndez-Aguirre, O., Fischer, L., Hinrichs, J., Weiss, J. (2012): Isothermal titration calorimetry as a tool to determine the thermodynamics of demicellization processes. In: Review of Scientific Instruments; Vol: 83; Heft: 10. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Beicht, J., Zeeb, B., Gibis, M., Fischer, L., und Weiss, J. (2012): Influence of layer thickness and composition of multilayered oil-in-water emulsions on the release behavior of lutein ELLS Scientific Student Conference – Future Cities – Future Life, 2012, Alnarp, Schweden. | Poster |
Zeeb, B., Beicht. J.; Gibis, M., Fischer, L., und Weiss, J. (2012): Beeinflussung des Lutein-Releases durch Modifizierung der Membranstruktur mehrschichtiger Öl-in-Wasser Emulsionen GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie, 2012, Dresden, Deutschland. | Poster |
Zeeb, B., Fischer, L., und Weiss, J. (2012): Improving electrostatic deposition of biopolymer layers on emulsion interfaces by addition of salts 16th IUFoST World Congress of Food Science and Technology, Foz do Iguaçu, Brasilien. | Poster |
Zeeb, B., Gibis, M., Fischer, L., und Weiss, J. (2012): Ostwald ripening in multilayered oil-in-water emulsions IFT Annual Meeting and Food Expo – Feeding tomorrow, 2012, Las Vegas, USA. | Poster |
Fischer, L., Chmiel, H. (2011): Einführung in die Zellbiologie. In: Bioprozesstechnik; Hrsg: H. Chmiel; Spektrum Akademischer Verlag, Heidelberg; Seite/n: 1-22. | Buchbeitrag |
Klempnauer, K.-H., Fischer, L., Otto, K. M. (2011): Einführung in die Biochemie. In: Bioprozesstechnik; Hrsg: H. Chmiel; Spektrum Akademischer Verlag, Heidelberg; Seite/n: 23-66. | Buchbeitrag |
Zeeb, B., Fischer, L., Weiss, J. (2011): Enzymatische Stabilisierung von Nano- und Mikrostrukturen in Lebensmitteln processnet: Jahrestreffen des Fachausschusses Lebensmittelverfahrenstechnik, Vlaardingen, Niederlande, 22. - 24.03.2011. | Vortrag |
Zeeb, B., Fischer, L., Weiss, J. (2011): Vernetzung von Grenzflächenmembranen in mehrschichtigen Emulsionen mit Laccase Wissenschaftliches Kolloquium Food Science and Biotechnology / 1. Alumni-Treffen, Universität Hohenheim, Stuttgart, Deutschland, 27.-28.05.2011. | Vortrag |
Zeeb, B., Fischer, L., Weiss, J. (2011): Laccase-induced crosslinking of interfacial layers in multilayered oil-in-water emulsions 4th International Symposium on the Delivery of Functionality in Complex Food Systems, Guelph, Canada, August 21-24, 2011. | Kongressband |
Zeeb, B., Fischer, L., Weiss, J. (2011): Enzymatic crosslinking of interfacial membranes improves functionality of multilayered emulsions 4th International Symposium on the Delivery of Functionality in Complex Food Systems, Guelph, Canada, August 21-24, 2011. | Kongressband |
Gulan, S.; Böhmer, N.; Meyer, S.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. (2011): Screening und Bereitstellung neuer, industrietauglicher Beta-Galactosidasen für die Milchindustrie (AiF 15801 N). | Weitere Veröffentlichung |
Zeeb, B., Fischer, L., Weiss, J. (2011): Cross-Linking of Interfacial Layers Affects the Salt and Temperature Stability of Multilayered Emulsions Consisting of Fish Gelatin and Sugar Beet Pectin. In: Journal of Agricultural and Food Chemistry; Vol: 59; Heft: 19; Seite/n: 10546-10555. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Gulan, S.; Jaindl, K.; Fischer, L. (2011): Screening and characterization of new ß-galactosidasesfrom the metagenomeS. 1. European Congress of Applied Biotechnology, Berlin, 25.09.2011. | Poster |
Böhmer, N.; Gulan, S.; Meyer, S.; Fischer, L. (2011): Production of a Metagenome-ß-Galactosidase 1. European Congress of Applied Biotechnology, Berlin, 25.09.2011. | Poster |
Kliger, E.; Fischer, L.; Lutz-Wahl, S. & S.I. Saguy (2011): Controlled exogenous enzyme imbibition and activation in whole chickpea seed enzyme reactor (SER). In: J. Food Science; Heft: 76 (4); Seite/n: E377-E382. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Vejvoda, V.; Martinkova, L.; Vesela, A. B.; Kaplan, O.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. & B. Uhnakova (2011): Biotransformation of nitriles to hydroxamic acids via a nitrile hydratase-amidase cascade reaction. In: J. Mol. Catalysis B: Enzym.; Heft: 71 (1-2); Seite/n: 51-55. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Lutz-Wahl, S.; Jaindl, K.; Hinrichs, J.; Fischer, L. (2010): A process for the continuous production of lactulose by immobilized ß-glycosidase Biocatalysis in the food and drink industries, Toulouse, 11. - 14.04.2010. | Vortrag |
Schuster-Wolff-Bühring, R.; Fischer, L.; Hinrichs, J. (2010): Production and physiological action of the disaccharide lactulose. In: International Dairy Journal; Hrsg: ; Elsevier, Vol. 20; Heft: 11; Seite/n: 731-741. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Mayer, J.; Kranz, B.; Fischer, L. (2010): Continuous production of lactulose by immobilized thermostable ß-glycosidase from Pyrococcus furiosus. In: Journal of Biotechnology; Elsevier. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Böhmer, N.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. (2010): Recombinant production of a thermophilic ß-glycosidase in Lactobacillus plantarum 28. DECHEMA-Jahrestagung der Biotechnologen, Aachen, 21.09.2010. | Poster |
Gulan, S.; Anzmann, T.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. (2010): Quantification of lactose, glucose and galactose in milk using ion-pair HPLC 28. DECHEMA-Jahrestagung der Biotechnologen, Aachen, 21.09.2010. | Poster |
Lutz-Wahl, S.; Kranz, B.; Fischer, L. (2010): Funktionelle Lebensmittel durch Biotechnologie. In: Bioforum 2; GIT Verlag GmbH & Co KG, Darmstadt; Seite/n: 19 - 21. | Zeitschriftenbeitrag |
Motejadded, H.; Kranz, B.; Berensmeier, S.; Franzrebh, M.; Altenbuchner, J. (2010): Expression, One-Step Purification, and Immobilization of HaloTag Fusion Proteins on Chloroalkane-Functionalized Magnetic Beads. In: Appl Biochem Biotechnol; Springer Science+Business Media, Heft: 162; Seite/n: 2098-2110. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Born, K.; Manns, A.; Dzweyk, K.; Lutz-Wahl, S.; Gau, D. & L. Fischer (2010): Evaluation of ultrasound velocity measurements for estimating protease activities using casein as substrate. In: Biotechnol. Lett.; Heft: 32; Seite/n: 249-253. | Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed) |
Stressler, T.; Eisele, T.; Kranz, B.; Fischer, L. (2010): Purification of a proline specific exopeptidase from Lactobacillus helveticus 28th International Symposium on ChromatographySeptember 12-16, Valencia, 12. - 16.09.2010. | Kongressband |
Eisele, T.; Stressler, T.; Kranz, B.; Fischer, L. (2010): Purification of Angiotensin-I-Converting-Enzyme from pig lung 28th International Symposium on Chromatography, Valencia, 12. - 16.09.2010. | Kongressbeitrag |