Publikationen 2010 - 2019

Großmann, K. K.; Merz, M.; Appel, D.; Fischer, L. (2019): A fast and novel approach to evaluate technical enzyme preparations for an efficient protein hydrolysis.                                                                                               European Food Research and Technology (2019) 245:1695-1708, 10.1007/s00217-019-03280-6

Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)

Ewert, J.; Schlierenkamp, F.; Fischer, L: Stressler, T. (2019): Application of a Technofunctional Caseinate Hydrolysate to Replace Surfactants in Ice Cream. Chemie Ingenieur Technik 2019, 91, No. 00, 1-9, 10.1002/cite.201800153Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Ewert, J.; Luz, A.; Volk, V.; Stressler, T.; Fischer, L. (2019): Enzymatic production of emulsifying whey protein hydrolysates without the need of heat inactivation.                                                                                                          Journal of the Science of Food and Agriculture 2019; 99; 3443-3450, Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Ewert, J.; Claaßen, W.; Stressler, T.; Fischer, L. (2019): An innovative two-step enzymatic membrane bioreactor approach for the continuous production of antioxidative casein hydrolysates with reduced bitterness.                         Biochemical Engineering Journal 150 (2019) 107261, 10.1016/j.bej.2019.107261Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Horstmann, G.; Ewert, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2019): A novel protein glutaminase from Bacteroides helcogenes - characterization and comparison. Applied Microbiology and Biotechnology, 10.1007/s00253-019-10225-2Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Reichenberger, K.; Luz, A.; Seitl, I.; Fischer, L. (2019): Determination of the Direct Activity of the Maltogenic Amylase from Geobacillus stearothermophilus in White Bread.                                                                                              Food Analytical Methods, 10.1007/s12161-019-01673-7Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Stressler, T.; Fischer, L.; Zhang, Y.; Huber, I.; Jiang, B.; Mu, W.; Nie, S. (2019): Conference report 1st German-Chinese Symposium "functional and healthy food ingredients generated through state-of-the-art biotechnology" - Outcome & perspectives.                                                                                           Trends in Food Science and Technology 89 (2019) 61-64, 10.1016/j.tifs.2019.05.003Zeitschriftenbeitrag
Volk, V.; Glück, C.; Leptihn, S.; Ewert, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2019): Two Heat Resistant Endopeptidases from Pseudomonas Species with Destabilizing Potential during Milk Storage.                                                                     Journal of Agricultural and Food Chemistry 2019, 67, 905-915, 10.1021/acs.jafc.8b04802Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)
Volk, V.; Stressler, T.; Fischer, L. (2019): Aktuelle Einblicke in Bestimmungsmethoden für die Endopeptidaseaktivität und -konzentration hitzestabiler Pseudomonas Endopeptidasen in Milch.                                   Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 22.10.2019Vortrag
Volk, V.; Stressler, T.; Fischer, L. (2019): Charakterisierung einer hitzestabilen Endopeptidase von Serratia sp. und Vergleich dieser mit AprX von Pseudomonas sp.                                                                                       Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 22.10.2019
Vortrag
Reichenberger, K.; Seitl, I.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. (2019): Thermal stability of amylases in baking.                                                                                Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Freising, 08.10.2019Vortrag
Horstmann, G.; Stressler, T.; Fischer, L. (2019): Rekombinante Produktion von bovinem Cathepsin D und MS-Analytik für die Quantifizierung von Bitterpeptiden aus Milch.                                                                              Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 26.11.2019Vortrag
Horstmann, G.; Schäfer, J.; Forler, B.; Weiß, A.; Schmidt, H.; Hinrichs, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2019): Reduktion der Bitterkeit von fermentierten Milchprodukten mit erhöhtem Protein- und Calciumgehalt.                           DMW Die Milchwirtschaft 3/2019, 98-100Zeitschriftenbeitrag
Cai, X.; Seitl, I.; Mu, W.; Zhang, T.; Stressler, T.; Fischer, L.; Jiang, B. (2019): Characterization of a Recombinant Trehalose Synthase from Arthrobacter chlorophenolicus and its Unique Kinetics Indicating a Substrate Cooperativity. Applied Biochemistry and Biotechnology (2019) 187:1255-1271, 10.1007/s12010-018-2877-1Zeitschriftenbeitrag (peer reviewed)

 

 

Ewert, J.,; Glück, C.; Strasdeit, H.; Fischer, L.; Stressler, T. (2018): Influence of the metal ion on the enzyme activity and kinetics of PepA from Lactobacillus delbrueckii.                                                                                                   Enzyme and Microbial Technology, Volume 110, March 2018, Pages 69-78,  10.1016/j.enzmictec.2017.10.002 Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Chen, Q.; He, W.; Yan, X.; Zhang, T.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L.; Mu, W. (2018): Construction of an enzymatic route using a food-grade recombinant Bacillus subtilis for the production and purification of epilactose from lactose.  Journal of Dairy Science 101:1872-1882, 10.3168/jds.2017-12936 Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Reichenberger, K.; Glück, C.; Leptihn, S.; Pfannstiel, J.; Swietalski, P.; Kuhn, A., Seitl; I.; Fischer, L. (2018): A natural variant of arylsulfatase from Kluyveromyces lactis shows no formylglycine modification and has no enzyme activity.                                                                                                      Applied Microbiology and Biotechnology (2018) 102:2709-2721, 10.1007/s00253-018-8828-5 Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Cai, X.; Seitl, I.; Mu, W.; Zhang, T.; Stressler, T.; Fischer, L.; Jiang, B. (2018): Biotechnical production of trehalose through the trehalose synthase pathway: current status and future prospects.                                                         Applied Microbiology and Biotechnology (2018) 102:2965-2976, 10.1007/s00253-018-8814-y Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Ewert, J.; Todt, K.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Produktion technofunktioneller Milchproteinhydrolysate mittels Endopeptidasen im Batch-Verfahren.
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 15.02.2018
Vortrag
Ewert, J.; Schlierenkamp, F.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Anwendung und Entbitterung technofunktioneller Hydrolysate.
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 15.02.2018
Vortrag
Ewert, J.; Horstmann, G.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Kontinuierliche Produktion technofunktioneller Na-Caseinat-Hydrolysate.
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 15.02.2018
Vortrag
Ewert, J.; Glück, C.; Zeeb, B.; Weiss, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Modification of the interfacial properties of sodium caseinate using a commercial peptidase preparation from Geobacillus stearothermophilus.     Food Hydrocolloids 81 (2018) 60-70, 10.1016/j.foodhyd.2018.02.036 Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Zeeb, B.; Yavuz, M.; Dreher, J.; Ewert, J.; Stressler, T.; Fischer, L.; Ozcelik, B.; Weiss, J. (2018): Modulation of the Bitterness of Pea and Potato Proteins by a Complex Coacervation Method.                                                                     Food & Function 2018, 9, 2261, 10.1039/c7fo01849e
Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Cai, X.; Seitl, I.; Mu, W.; Zhang, T.; Stressler, T.; Fischer, L.; Jiang, B. (2018): Combination of sequence-based and in silico screening to identify novel trehalose synthases.                                                                                  Enzyme and Microbial Technology 115 (2018) 62-72, 10.1016/j.enzmictec.2018.04.012 Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Fischer, L. und Stressler, T. (2018): Protein determination.                Bioanalytics: Analytical Methods and Concepts in Biochemistry and Molecular Biology; Hrsg: Friedrich Lottspeich, Joachim Engels; Wiley, Weinheim; Seite/n: 23 - 34; ISBN: 978-3527339198. Buchbeitrag
Ewert, J.; Horstmann, G.; Glück, C.; Claaßen, W.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Development and application of a biocatalyst-filter reactor for the continuous production of caseinate hydrolysate surfactants.                    Process Biochemistry 72 (2018) 13-22, 10.1016/j.procbio.2018.06.004 Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Eisele, T.; Ewert, J.; Kranz, B.; Fischer,L. (2018): Proving the synergistic effect of Alcalase, PepX and PepN during casein hydrolysis by complete degradation of the released opioid precursor peptide VYPFPGPIPN.  European Food Research and Technology, 10.1007/s00217-018-3140-2Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Chen, Q.; Xia, Y.; Zhang, W.; Zhang, T.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L.; Mu, W. (2018): Current research on cellobiose 2-epimerase: enzymatic properties, mechanistic insights, and potential applications in the dairy industry.         Trends in Food Science & Technology 82 (2018) 167-176, 10.1016/j.tifs.2018.09.009 Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Ewert, J.; Schlierenkamp, F.; Nesensohn, L.; Fischer, L.; Stressler, T. (2018): Improving the colloidal and sensory properties of a caseinate hydrolysate using particular exopeptidases.                                                                              Food & Function 2018, 9, 5989, 10.1039/c8fo01749b Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Volk, V.; Glück, C.; Leptihn, S.; Ewert, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Two heat resistant endopeptidases from Pseudomonas species with destabilizing potential during milk storage.  Journal of Agricultural and Food Chemistry. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)

Volk, V.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Aufarbeitung von Pseudomonas Endopeptidasen aus Milch - Aktueller Stand                                                        Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 07.11.2018

Vortrag
Volk, V.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Entwicklung immunologischer Methoden zum Nachweis hitzestabiler Endopeptidasen von Pseudomonas sp. Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim. 07.11.2018Vortrag
Reichenberger, K.; Seitl, I.; Fischer, L. (2018): Comparison of enzyme assays and biochemical characterization of selected enzyme preprations.            Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 09.10.2018Vortrag
Horstmann, G.; Stressler, T.; Fischer, L. (2018): Potential role of Cathepsin D on the bitterness of fermented milk products.                                                      Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 21.11.2018Vortrag
Kuschel, B.; Riemer, F.; Pfost, D.; Conrad, J.; Losch, C.; Claaßen, W.; Beifuß, U.; Weiss, J.; Mu, W.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L. (2017): Large–scale purification of epilactose using a semi–preparative HPLC system. In: European Food Research and Technology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Berends, P.; Merz, M.; Kochjohann, A.; Philipps, L.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2017): Sensory and antigenic properties of enzymatic wheat gluten hydrolysates produced in an enzyme membrane reactor in comparison with batch. In: European Food Research and Technology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Tanzer, C.; Ewert, J.; Claaßen, W.; Fischer, L. (2017): Simple purification method for a recombinantly expressed native His-tag-free aminopeptidase A from Lactobacillus delbrueckii. In: Protein Expression and Purification; Elsevier Inc., Heft: 131; Seite/n: 7-15; ISBN: 1046-5928. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Von Neubeck, M.; Huptas, C.; Glück, C.; Krewinkel, M.; Stoeckel, M.; Stressler, T.; Fischer, L.; Hinrichs, J.; Scherer, S.; Wenning, M. (2017): Pseudomonas lactis sp. nov. and Pseudomonas paralactis sp. nov., isolated from bovine raw milk. In: International Journal of Systematic and Evolutionary. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Kuschel, B.; Seitl, I.; Glück, C.; Mu, W.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L. (2017): Hidden Reaction: Mesophilic cellobiose 2-epimerases produce lactulose. In: Journal of Agricultural and Food Chemistry. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Braun, C.; Ewert, J.; Stressler, T. (2017): Characterization of cross–linked enzyme aggregates (CLEAs) of the fusion protein FUS–PepN_PepX and their application for milk protein hydrolysis. In: European Food Research and Technology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Volk, V.; Glück, C.; Ewert, J.; Merz, M.; Fischer, L. (2017): Entwicklung einer sensitiven Nachweismethode für hitzestabile Peptidasen in Milch zur Verbesserung der Produktionssicherheit. In: DMW - Die Milchwirtschaft; Th. Mann, Essen; Vol: Jg. 8; Heft: 10/2017; Seite/n: 345-348 . Zeitschriftenbeitrag
Stressler, T.; Volk, V.; Fischer, L. (2017): Hitzstabile mikrobielle Enzyme in Rohstoffen zur Milchverarbeitung - Qualitätssicherung, Entwicklung eines Testsystems und technologische Optionen
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 16.11.2017.
Vortrag
Volk, V.; Stressler, T.; Fischer, L. (2017): Projektaufbau: Entwicklung eines sensitiven Nachweises von hitzestabilen Peptidasen in Milch
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 16.11.2017.
Vortrag
Volk, V.; Stressler, T.; Fischer, L. (2017): Endopeptidasen zweier Pseudomonas Spezies: Hitzestabilität und Potential zum Milchverderb
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 16.11.2017.
Vortrag
Kuschel, B.; Seitl, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2017): Analyse von Präbiotika in Milch: Laktose, Lactulose und Epilactose. In: Biospektrum. Zeitschriftenbeitrag
Reichenberger,K.; Seitl, I.; Fischer, L. (2017): Wie stabil sind Enzyme in fertigen Backwaren?. In: cereal technology; Heft: 4; Seite/n: 346-351. Zeitschriftenbeitrag
Krewinkel, M.; Baur, B.; Kranz, B.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Scherer, S.; Stoeckel, M.; Hinrichs, J.; Fischer, L. (2016): A Sensitive and Robust Method for Direct Determination of Lipolytic Activity in Natural Milk Environment. In: Food Anal. Methods; Heft: 9; Seite/n: 646-655. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Eisele, T.; Meyer, S.; Wangler, J.; Hug, T.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. (2016): Heterologous expression and pro-peptide supported refolding of the high specific endopeptidase Lys-C. In: Protein Expression and Purification. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Merz, M.; Appel, D.; Berends, P.; Rabe, S.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Batch–to–batch variation and storage stability of the commercial peptidase preparation Flavourzyme in respect of key enzyme activities and its influence on process reproducibility. In: European Food Research and Technology; Springer-Verlag, Heft: 242; Seite/n: 1105 - 1012. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
von Neubeck, M.; Huptas, C.; Glück, C.; Krewinkel, M.; Stoeckel, M.; Stressler, T.; Fischer, L.; Hinrichs, J.; Scherer, S.; Wenning, M. (2016): Pseudomonas helleri sp. nov. and Pseudomonas weihenstephanensis sp. nov., isolated from raw cow's milk. In: International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology; Heft: 66; Seite/n: 1163-1173. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Rentschler, E.; Kuschel, B.; Krewinkel, M.; Claaßen, W.; Glück, C.; Jiang, B.; Mu, W.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Quantification of Lactulose and Epilactose in the Presence of Lactose in Milk using a dual HPLC analysis. In: Food Anal. Methods. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Glück, C.; Rentschler, E.; Krewinkel, M.; Merz, M.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Scherer, S.; Stoeckel, M.; Hinrichs, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Thermostability of peptidases secreted by microorganisms associated with raw milk. In: International Dairy Journal. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Merz, M.; Claaßen, W.; Appel, D.; Berends, P.; Rabe, S.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Characterization of commercially available peptidases in respect of the production of protein hydrolysates with defined compositions using a three-step methodology. In: Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Leisibach, D.; Lutz-Wahl, S.; Kuhn, A.; Fischer, L. (2016): Homologous expression and biochemical characterization of the arylsulfatase from Kluyveromyces lactis and its relevance in milk processing. In: Applied Microbiology and Biotechnology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stoeckel, M.; Lidolt, M.; Achberger, V.; Glück, C.; Krewinkel, M.; Stressler, T.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Scherer, S.; Fischer, L.; Hinrichs, J. (2016): Growth of Pseudomonas weihenstephanensis, Pseudomonas proteolytica and Pseudomonas sp. in raw milk: Impact of residual heat-stable enzyme activity on stability of UHT milk during shelf-life. In: International Dairy Journal; Elsevier, Heft: 59; Seite/n: 20-28; ISBN: 0958-6946. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Berends, P.; Merz, M.; Kranz, B.; Thaler, T.; Appel, D.; Rabe, S.; Blank, I.; Stressler, T.;  Fischer, L. (2016): Optimization of an enzymatic wheat gluten hydrolysis process in an enzyme membrane reactor using a design of experiment approach. In: European Food Research Technology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Ewert, J.; Merz, M.; Funk, J.; Claaßen, W.; Lutz-Wahl, S.; Schmidt, H.; Kuhn, A.; Fischer, L. (2016): A Novel Glutamyl (Aspartyl)-Specific Aminopeptidase A from Lactobacillus delbrueckii with Promising Properties for Application. In: PLOS ONE. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Zeeb, B., Ewert, J., Stressler, T., Fischer, L., Weiss, J. (2016): Enzyme als Strukturmodulatoren von Lebensmitteldispersionen
Jahrestreffen der ProcessNet-Fachgruppe Lebensmittelverfahrenstechnik, Dechema, Erlangen, 09.03.2016 - 10.03.2016.
Vortrag
Stressler, T.; Pfahler, N.; Merz, M.; Hubschneider, L.; Lutz-Wahl, S.; Claaßen, W.; Fischer, L. (2016): A fusion protein consisting of the exopeptidases PepN and PepX—production, characterization, and application. In: Applied Microbiology Biotechnology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stoeckel, M.; Lidolt, M.; Stressler, T.; Wenning, M.; Hinrichs, J. (2016): Wachstum von Pseudomonas spp. in Rohmilch: Ursache einer verringerten Haltbarkeit von UHT-Milch?
16. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie, Hohenheim, 30.03. - 01.04.2016.
Poster
Benjamin Zeeb, Lutz Grossmann, Jacob Ewert, Timo Stressler, Lutz Fischer, Jochen Weiss (2016): Structure-affecting enzymes to engineer food dispersions
16th Food Colloids Conference, Wageningen, 10.04.2016 - 13.04.2016.
Poster
Rentschler, E.; Schwarz, T.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Development and validation of a screening system for a β-galactosidase with increased specific activity produced by directed evolution. In: European Food Research and Technology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stoeckel, M.; Lidolt, M.; Stressler, T.; Fischer, L.; Wenning, M.; Hinrichs, J. (2016): Heat stability of indigenous milk plasmin and proteases from Pseudomonas: A challenge in the production of UHT milk products. In: International Dairy Journal; Hrsg:  ; Elsevier Ltd., Heft: 61; Seite/n: 250-261; ISBN: 0958-6946. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Ewert, J.; Claaßen, W.; Glück, C.; Zeeb, B.; Weiss, J.; Hinrichs, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): A non-invasive method for the characterisation of milk protein foams by image  analysis.                                                            International Dairy Journal 62 (2016) 1-9,10.1016/j.idairyj.2016.06.012 Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Saile, N.; Voigt, A.; Kessler, S.; Stressler, T.; Klumpp, J.; Fischer, L.; Schmidt, H. (2016): Escherichia coli O157:H7 strain EDL933 harbors multiple functional prophage-associated genes necessary for the utilization of 5-N-acetyl-9-O-acetyl neuraminic acid as a growth substrate. In: Appl. Environ. Microbiol.; Vol: 82; Heft: 19; Seite/n: 5940-5950. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Letsididi, R.; Hassanin, H.A.M.; Koko, M.Y.F.; Ndayishimiye, J.B.; Zhang, T.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L.; Mu, W. (2016): Characterization of a thermostable glycoside hydrolase (CMbg0408) from the hyperthermophilic archaeon Caldivirga maquilingensis IC-167. In: Journal of the Science of Food and Agriculture. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Ochsenreither, K.; Glück, C.; Stressler, T.; Fischer, L.; Syldatk, C. (2016): Production strategies and applications of microbial single cell oils. In: Frontiers in Microbiology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Laixin Dai, Benjamin Zeeb, Lutz Großmann, Jacob Ewert, Jörg Hinrichs, Timo Stressler, Lutz Fischer,  Jochen Weiss (2016): The effect of acid-induced hydrolysis on the solubility of microalgae proteins
Young Algaeneers Symposium 2016.
Poster
Stressler, T.; Seitl, I.; Kuhn, A.; Fischer, L. (2016): Detection, production, and application of microbial arylsulfatases. In: Applied Microbiology and Biotechnology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Chen, Q.; Levin, R.; Zhang, W.; Zhang, T.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L.; Mu, W. (2016): Characterization of a novel cellobiose 2-epimerase from thermophilic Caldicellulosiruptor obsidiansis for lactulose production. In: Journal of the Science of Food and Agriculture. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Kuschel, B.; Claaßen, W.; Mu, W.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Reaction investigation of lactulose-producing cellobiose 2-epimerases under operational relevant conditions. In: Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Ewert, J.; Claaßen, W.; Glück, C.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Filtration und kontinuierliche Produktion von Na-Caseinat-Hydrolysaten
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 04.10.2016.
Vortrag
Ewert, J.; Nesensohn, L.; Luz, A.; Glück, C.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Technofunktionelle Eigenschaften von Milchproteinhydrolysaten: Micellares Casein (MCC) und Molkenprotein (WPI)
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 04.10.2016.
Vortrag
Ewert, J.; Nesensohn, L.; Glück, C.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Einfluss von Aminopeptidasen (Exopeptidasen) auf die Technofunktionalität von Na-Caseinat-Hydrolysaten
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 04.10.2016.
Vortrag
Krewinkel, M.; Baur, B.; Kranz, B.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Scherer, S.; Stoeckel, M.; Hinrichs, J.; Fischer, L. (2016): A Sensitive and Robust Method for Direct Determination of Lipolytic Activity in Natural Milk Environment. In: Food Anal. Methods; Heft: 9; Seite/n: 646-655. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Eisele, T.; Meyer, S.; Wangler, J.; Hug, T.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. (2016): Heterologous expression and pro-peptide supported refolding of the high specific endopeptidase Lys-C. In: Protein Expression and Purification. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Merz, M.; Appel, D.; Berends, P.; Rabe, S.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Batch–to–batch variation and storage stability of the commercial peptidase preparation Flavourzyme in respect of key enzyme activities and its influence on process reproducibility. In: European Food Research and Technology; Springer-Verlag, Heft: 242; Seite/n: 1105 - 1012. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
von Neubeck, M.; Huptas, C.; Glück, C.; Krewinkel, M.; Stoeckel, M.; Stressler, T.; Fischer, L.; Hinrichs, J.; Scherer, S.; Wenning, M. (2016): Pseudomonas helleri sp. nov. and Pseudomonas weihenstephanensis sp. nov., isolated from raw cow's milk. In: International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology; Heft: 66; Seite/n: 1163-1173. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Rentschler, E.; Kuschel, B.; Krewinkel, M.; Claaßen, W.; Glück, C.; Jiang, B.; Mu, W.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Quantification of Lactulose and Epilactose in the Presence of Lactose in Milk using a dual HPLC analysis. In: Food Anal. Methods. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Glück, C.; Rentschler, E.; Krewinkel, M.; Merz, M.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Scherer, S.; Stoeckel, M.; Hinrichs, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Thermostability of peptidases secreted by microorganisms associated with raw milk. In: International Dairy Journal. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Merz, M.; Claaßen, W.; Appel, D.; Berends, P.; Rabe, S.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Characterization of commercially available peptidases in respect of the production of protein hydrolysates with defined compositions using a three-step methodology. In: Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Leisibach, D.; Lutz-Wahl, S.; Kuhn, A.; Fischer, L. (2016): Homologous expression and biochemical characterization of the arylsulfatase from Kluyveromyces lactis and its relevance in milk processing. In: Applied Microbiology and Biotechnology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stoeckel, M.; Lidolt, M.; Achberger, V.; Glück, C.; Krewinkel, M.; Stressler, T.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Scherer, S.; Fischer, L.; Hinrichs, J. (2016): Growth of Pseudomonas weihenstephanensis, Pseudomonas proteolytica and Pseudomonas sp. in raw milk: Impact of residual heat-stable enzyme activity on stability of UHT milk during shelf-life. In: International Dairy Journal; Elsevier, Heft: 59; Seite/n: 20-28; ISBN: 0958-6946. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Berends, P.; Merz, M.; Kranz, B.; Thaler, T.; Appel, D.; Rabe, S.; Blank, I.; Stressler, T.;  Fischer, L. (2016): Optimization of an enzymatic wheat gluten hydrolysis process in an enzyme membrane reactor using a design of experiment approach. In: European Food Research Technology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Ewert, J.; Merz, M.; Funk, J.; Claaßen, W.; Lutz-Wahl, S.; Schmidt, H.; Kuhn, A.; Fischer, L. (2016): A Novel Glutamyl (Aspartyl)-Specific Aminopeptidase A from Lactobacillus delbrueckii with Promising Properties for Application. In: PLOS ONE. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Zeeb, B., Ewert, J., Stressler, T., Fischer, L., Weiss, J. (2016): Enzyme als Strukturmodulatoren von Lebensmitteldispersionen
Jahrestreffen der ProcessNet-Fachgruppe Lebensmittelverfahrenstechnik, Dechema, Erlangen, 09.03.2016 - 10.03.2016.
Vortrag
Stressler, T.; Pfahler, N.; Merz, M.; Hubschneider, L.; Lutz-Wahl, S.; Claaßen, W.; Fischer, L. (2016): A fusion protein consisting of the exopeptidases PepN and PepX—production, characterization, and application. In: Applied Microbiology Biotechnology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stoeckel, M.; Lidolt, M.; Stressler, T.; Wenning, M.; Hinrichs, J. (2016): Wachstum von Pseudomonas spp. in Rohmilch: Ursache einer verringerten Haltbarkeit von UHT-Milch?
16. Fachsymposium Lebensmittelmikrobiologie, Hohenheim, 30.03. - 01.04.2016.
Poster
Benjamin Zeeb, Lutz Grossmann, Jacob Ewert, Timo Stressler, Lutz Fischer, Jochen Weiss (2016): Structure-affecting enzymes to engineer food dispersions
16th Food Colloids Conference, Wageningen, 10.04.2016 - 13.04.2016.
Poster
Rentschler, E.; Schwarz, T.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Development and validation of a screening system for a β-galactosidase with increased specific activity produced by directed evolution. In: European Food Research and Technology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stoeckel, M.; Lidolt, M.; Stressler, T.; Fischer, L.; Wenning, M.; Hinrichs, J. (2016): Heat stability of indigenous milk plasmin and proteases from Pseudomonas: A challenge in the production of UHT milk products. In: International Dairy Journal; Hrsg:  ; Elsevier Ltd., Heft: 61; Seite/n: 250-261; ISBN: 0958-6946. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Ewert, J.; Claaßen, W.; Glück, C.; Zeeb, B.; Weiss, J.; Hinrichs, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): A non-invasive method for the characterisation of milk protein foams by image  analysis. In: International Dairy Journal. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Saile, N.; Voigt, A.; Kessler, S.; Stressler, T.; Klumpp, J.; Fischer, L.; Schmidt, H. (2016): Escherichia coli O157:H7 strain EDL933 harbors multiple functional prophage-associated genes necessary for the utilization of 5-N-acetyl-9-O-acetyl neuraminic acid as a growth substrate. In: Appl. Environ. Microbiol.; Vol: 82; Heft: 19; Seite/n: 5940-5950. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Letsididi, R.; Hassanin, H.A.M.; Koko, M.Y.F.; Ndayishimiye, J.B.; Zhang, T.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L.; Mu, W. (2016): Characterization of a thermostable glycoside hydrolase (CMbg0408) from the hyperthermophilic archaeon Caldivirga maquilingensis IC-167. In: Journal of the Science of Food and Agriculture. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Ochsenreither, K.; Glück, C.; Stressler, T.; Fischer, L.; Syldatk, C. (2016): Production strategies and applications of microbial single cell oils. In: Frontiers in Microbiology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Laixin Dai, Benjamin Zeeb, Lutz Großmann, Jacob Ewert, Jörg Hinrichs, Timo Stressler, Lutz Fischer,  Jochen Weiss (2016): The effect of acid-induced hydrolysis on the solubility of microalgae proteins
Young Algaeneers Symposium 2016.
Poster
Stressler, T.; Seitl, I.; Kuhn, A.; Fischer, L. (2016): Detection, production, and application of microbial arylsulfatases. In: Applied Microbiology and Biotechnology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Chen, Q.; Levin, R.; Zhang, W.; Zhang, T.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L.; Mu, W. (2016): Characterization of a novel cellobiose 2-epimerase from thermophilic Caldicellulosiruptor obsidiansis for lactulose production. In: Journal of the Science of Food and Agriculture. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Kuschel, B.; Claaßen, W.; Mu, W.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Reaction investigation of lactulose-producing cellobiose 2-epimerases under operational relevant conditions. In: Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Ewert, J.; Claaßen, W.; Glück, C.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Filtration und kontinuierliche Produktion von Na-Caseinat-Hydrolysaten
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 04.10.2016.
Vortrag
Ewert, J.; Nesensohn, L.; Luz, A.; Glück, C.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Technofunktionelle Eigenschaften von Milchproteinhydrolysaten: Micellares Casein (MCC) und Molkenprotein (WPI)
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 04.10.2016.
Vortrag
Ewert, J.; Nesensohn, L.; Glück, C.; Stressler, T.; Fischer, L. (2016): Einfluss von Aminopeptidasen (Exopeptidasen) auf die Technofunktionalität von Na-Caseinat-Hydrolysaten
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 04.10.2016.
Vortrag
Stressler, T.; Eisele, T.; Baur, C.; Wangler, J.; Kuhn, A.; Fischer, L.; (2015): Extracellular peptidases from insect- and compost-associated microorganisms: screening and usage for wheat gluten hydrolysis. In: European Food Research and Technology; Springer Link, Heft: 241; Seite/n: 263 - 274. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Merz, M.; Eisele, T.; Claaßen, W.; Appel, D.; Rabe, S.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Continuous long-term hydrolysis of wheat gluten using aprincipally food-grade enzyme membrane reactor system. In: Biochemical Engineering Journal; Elsevier; Heft: 99; Seite/n: 114 - 123; ISBN: 1369-703X. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Ewert, J.; Baur, C.; Merz, M.; Zeeb, B.; Weiss, J.; Fischer, L.; Stressler, T. (2015): Kontinuierliche Herstellung von standardisierten technofunktionellen Milchproteinhydrolysaten mittels Enzym-Membran-Reaktor-Technologie. In: DMW · Die Milchwirtschaft; Vol: 6. Zeitschriftenbeitrag
Krewinkel, M.; Baur, C.; Kranz, B.; Fischer, L. (2015): Test system for direct measurement of lipase activities in milk samples
European Biotechnology Congress 2015, Bucharest, 07.05. - 09.05.2015.
Poster
Baur, C.; Krewinkel, M.; Kutzli, I.; Kranz, B.; von Neubeck, M.; Huptas, C.; Wenning, M.; Scherer, S.; Stoeckel, M.; Hinrichs, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Isolation and characterisation of a heat-resistant peptidase from Pseudomonas panacis withstanding general UHT processes. In: International Dairy Journal; Vol. 49; Heft: October 01; Seite/n: 46-55; ISBN: 09586946. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Baur, C.; Krewinkel, M.; Kranz, B.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Scherer, S.; Stoeckel, M.; Hinrichs, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Quantification of the proteolytic and lipolytic activity of microorganisms isolated from raw milk. In: International Dairy Journal; Elsevier Ltd.; Vol: 49; Heft: October; Seite/n: 23-29; ISBN: 0958-6946. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Merz, M.; Eisele, T.; Berends, P.; Appel, D.; Rabe, S.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Flavourzyme, an enzyme preparation with industrial relevance – Automated nine-step purification and partial characterization of eight enzymes. In: Journal of Agricultural and Food Chemistry. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Krewinkel, M.; Kaiser, J.; Merz, M.; Rentschler, E.; Kuschel, B.; Hinrichs, J.; Fischer, L. (2015): Novel cellobiose 2-epimerases for the production of epilactose from milk ultrafiltrate containing lactose. In: Journal of Dairy Science; Hrsg: American Dairy Science Association, Heft: 98; Seite/n: 3665 - 3678. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Wenning, M.; Baur, C.; Stoeckel, M.; Fischer, L.; von Neubeck, M.; Krewinkel, M.; Kranz, B.; Hinrichs, J.; Scherer, S. (2015): Mikrobiota in Rohmilch und Konzentraten sowie ihr Potenzial zur Bildung hitzeresistenter Enzyme
Hohenheimer Milchtechnologie-Seminar, Hohenheim, 05.03.2015.
Vortrag
Erich, S.; Kuschel, B.; Schwarz, T.; Ewert, J.; Böhmer, N.; Niehaus, F.; Eck, J.; Lutz-Wahl, S.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Novel high-performance metagenome β-galactosidases for lactose hydrolysis in the dairy industry. In: Journal of Biotechnology; Elsevier, Heft: 210; Seite/n: 27 - 37. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Kranz, B.; Koch, M.; Schapfl, M.; Fischer, L. (2015): Investigation of the Germination of Barley and Wheat Grains with a Design of Experiments for the Production of Hydrolases. In: Food Technol. Biotechnol.; Zagreb; Heft: 53 (2); Seite/n: 127 - 135. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
von Neubeck, M.; Baur, C.; Krewinkel, M.; Stoeckel, M.; Kranz, B.; Stressler, T.; Fischer, L.; Hinrichs, J.; Scherer, S. Wenning, M. (2015): Biodiversity of refrigerated raw milk microbiotika and their enzymatic spoilage potential. In: International Journal of Food Microbiology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Rentschler, E.; Schuh, K.; Krewinkel, M.; Baur, C.; Claaßen, W.; Meyer, S.; Kuschel, B.; Stressler, T. und Fischer, L. (2015): Enzymatic production of lactulose and epilactose in milk. In: Journal of Dairy Science. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Ewert, J.; Merz, M.; Glück, C.; Fischer, L. (2015): Funktionelle Proteinhydrolysate. In: FOOD-Lab; Heft: 3; Seite/n: 20-24. Zeitschriftenbeitrag
Merz, M; Ewert, E.; Baur, C.; Appel, D.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Wheat gluten hydrolysis using isolated Flavourzyme peptidases: Product inhibition and determination of synergistic effects using response surface methodology. In: Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Jakob Ewert, Michael Merz, Claudia Glück, Timo Stressler, Benjamin Zeeb, Jochen Weiss und Lutz Fischer (2015): Enzyme membrane reactor technology: A tool for the production of technofunctional protein hydrolysates
9th NIZO Dairy Conference - Milk Protein Functionality, Papendal, The Netherlands, 30 September – 2 October 2015.
Poster
Li, W.; Yu, S.; Zhang, T.; Jiang, B.; Stressler, T.; Fischer, L. and Mu, W. (2015): Efficient biosynthesis of lactosucrose from sucrose and lactose by the purified recombinant levansucrase from Leuconostoc mesenteroides B-512 FMC. In: Journal of Agricultural and Food Chemistry. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Merz, M.; Kettner, L.; Langolf, E.; Appel, D.; Blank, I.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Production of wheat gluten hydrolysates with reduced antigenicity employing enzymatic hydrolysis combined with downstream unit operations. In: Journal of the Science of Food and Agriculture. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Xiao Wang, S.; Zhang, T.; Stressler, T.; Fischer, L.; Jiang, B.; Mu, W. (2015): Identification of a Novel Di-D-Fructofuranose 1,2’:2,3’ Dianhydride (DFA III) Hydrolysis Enzyme from Arthrobacter aurescens SK8.001. In: PLOS ONE. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Ewert, J.; Eisele, T.; Fischer, L. (2015): Cross-Linked Enzyme Aggregates (CLEAs) of PepX and PepN – Production, Partial Characterization and Application of Combi-CLEAs for Milk Protein Hydrolysis. In: Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Merz, M. (2015): Enzymatische Hydrolyse von Pflanzenproteinen mittels industriellen Peptidasepräparaten
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 28.09.2015.
Vortrag
Ewert, J.; Glück, C.; Merz, M.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Auswahl von industriellen Peptidasepräparaten für einen stabilen EMR-Prozess
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 28.09.2015.
Vortrag
Ewert, J.; Glück, C.; Merz, M.; Stressler, T.; Fischer, L. (2015): Schaumeigenschaften von Milchproteinen und deren Hydrolysaten
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 28.09.2015.
Vortrag
Benjamin Zeeb, Lutz Fischer & Jochen Weiss (2014): Hofmeister Salts Affect Buildup of Thin Multilayer Films Surrounding Oil Droplets. In: Journal of Dispersion Science and Technology; Hrsg:; Taylor & Francis, Heft: 35; Seite/n: 799 - 807; ISBN: 0193-2691. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Krewinkel, M.; Gosch, M.; Rentschler, E.; Fischer, L.; (2014): Epilactose production by 2 cellobiose 2-epimerases in natural milk. In: Journal of Dairy Science; Hrsg:; Elsevier. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Zeeb, B., Salminen, H., Fischer, L., Weiss, J. (2014): Impact of Heat and Laccase on the pH and Freeze-Thaw Stability of Oil-in-Water Emulsions Stabilized by Adsorbed Biopolymer Nanoparticles. In: Food Biophysics; Seite/n: pp. 1-13. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Zeeb, B., Fischer, L., Weiss, J. (2014): Stabilization of food dispersions by enzymes. In: Food & Function.; Hrsg: The Royal Society of Chemistry; Heft 5, Seite/n: 198 - 213. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Nübling, S., Eisele, T., Stöber, H., Funk, J., Polzin, S., Fischer, L., Schmidt, H. (2014): Bacteriophage 933W encodes a functional esterase downstream of the Shiga toxin 2a operon. In: Int. J. Med. Microbiol.; Vol: 304; Seite/n: 269-274. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Eisele, T.; Kranz, B.; Fischer, L. (2014): PepX from Lactobacillus helveticus: Automated multi-step purification and determination of kinetic parameters with original tripeptide substrates. In: Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Baur, C.; Krewinkel, M.; Freiherr von Neubeck, M.; Wenning, M.; Stoeckel, M.; Kranz, B.; Fischer, L. (2014): Identification and characterization of a novel heat-resistant peptidase from Pseudomonas panacis
3rd Dechema Summer School - Biotransformations 2014, Bad Herrenalb, 24. - 27.08.2014.
Poster
Stressler, T.; Eisele, T.; Kleinthomä, A.-K.; Meyer, S.; Fischer, L. (2014): Partial purification and characterization of Lys-N from Grifola frondosa using a novel, specific assay. In: Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Krewinkel, M.; Gosch, M.; Rentschler, E.; Kuschel, B.; Fischer, L. (2014): Utilization of Cellobiose 2-epimerases for Epilactose production in Milk, veröffentlicht in: J Food Process Technol
Food Processing & Technology, Las Vegas USA, 21.7.-23.7.2014.
Vortrag
Krewinkel, M.; Gosch, M.; Kaiser, J.; Rentschler, E.; Fischer, L. (2014): Enzymatic lab scale process for epilactose production by cellobiose 2-epimerases
7th International Congresson Biocatalysis – biocat2014, TU Hamburg-Harburg, 31.08.-04.09.2014.
Poster
Krewinkel, M.; Fischer, L. (2014): Enzymatic methods for the production of complex oligosaccharides from lactose
Technology seminar ”Food Bioprocessing”, TU München, 17.09.-19.09.2014.
Poster
Merz, M.; Fischer, L. (2014): Application of a novel HPLC-based system for automated biotransformation and analysis
7th International Congresson Biocatalysis – biocat2014, TU Hamburg-Harburg, 31.08.-04.09.2014.
Poster
Rentschler, E.; Krewinkel, M.; Fischer, L. (2014): Engineering of a β-Galactosidase for biotechnological application
3rd Dechema Summer School - Biotransformations 2014, Bad Herrenalb, 24. - 27.08.2014.
Poster
Baur, C.; Krewinkel, M.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Stoeckel, M.; Kranz, B.; Fischer, L. (2014): Analysis of milk affecting enzymes to reduce economic risks in dairy industries
1. Bioökonomie-Kongress Baden-Württemberg, Stuttgart, 29. - 30.10.2014.
Poster
Stoeckel, M.; von Neubeck, M.; Baur, C.; Krewinkel, M.; Lidolt, M.; Atamer, Z.; Kranz, B.; Stressler, T.; Wenning, M.; Fischer, L.; Scherer, S.; Hinrichs, J. (2014): Hitzestabile mikrobielle Enzyme in Rohstoffen zur Milchverarbeitung. In: DMW - Die Milchwirtschaft; Hrsg:; Verlag Th. Mann GmbH, Essen; Vol: 5. Jg.; Heft: 23; Seite/n: 822 - 823; ISBN: 2191-0405. Zeitschriftenbeitrag
Merz, M.; Ewert, J.; Stressler, T.; Fischer, L. (2014): Enzyme membrane reactor technology as a promising tool to increase enzyme efficiency
1. Bioökonomie-Kongress Baden-Württemberg, Stuttgart, 29. - 30.10.2014.
Poster
Berends, P.; Appel, D.; Eisele, T.; Rabe, S.; Fischer, L. (2014): Performance of enzymatic wheat gluten hydrolysis in batch and continuous processes using Flavourzyme. In: Food Science and Technology. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Baur, C.; Ewert, J.; Merz, M.; Stressler, T.; Fischer, L. (2014): Einsatz von Peptidasen zur Hydrolyse von Lebensmittelproteinen
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 10.12.2014.
Vortrag
Baur, C.; Ewert, J.; Merz, M.; Stressler, T.; Fischer, L. (2014): Einsatz der Enzym-Membran-Reaktor-Technologie für die Hydrolyse von Lebensmittelproteinen
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 10.12.2014.
Vortrag
Baur, C.; Ewert, J.; Merz, M.; Stressler, T.; Fischer, L. (2014): Projektaufbau: Strategie zur Herstellung technofunktioneller Peptide mittels EMR-Technologie
Sitzung des Projektbegleitenden Ausschusses, Hohenheim, 10.12.2014.
Vortrag
Stressler, T.; Eisele, T.; Rost, J.; Haunschild, E-M.; Kuhn, A.; Fischer, L. (2013): Production of Polyunsaturated Fatty Acids by Mortierella alpina Using Submerse and Solid State Fermentation.                                   Chemie Ingenieur Technik 2013, 85, No. 0, 1-6, 10.1002/cite.201200094 Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Böhmer, N.; Dautel, A.; Eisele, T.; Fischer, L. (2013): Recombinant expression, purification and characterisation of the native glutamate racemase from Lactobacillus plantarum NC8.                                                                     Protein Expression and Purification, 88 (2013) 54-60, 10.1016/j.pep.2012.11.012 Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Eisele, T.; Stressler, T.; Kranz, B.; Fischer, L. (2013): Bioactive peptides generated in an enzyme membrane reactor using Bacillus lentus alkaline peptidase.                                                                                              European Food Research and Technology 236 (3) 483-490, 10.1007/s00217-012-1894-5 Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Holder, A.; Birke, A.;Eisele, T.;Klaiber, I.;Fischer, L.; Hinrichs, J. (2013): Selective isolation of angiotensin-I-converting enzyme-inhibitory peptides from micellar casein and b-casein hydrolysates via ultrafiltration. International Dairy Journal 31 (2013) 34-40, 10.1016/j.idairyj.2012.11.003 Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Eisele, T.; Fischer, L. (2013): Simultaneous monitoring of twelve angiotensin I converting enzyme inhibitory peptides during enzymatic β-casein hydrolysis using Lactobacillus peptidases.                                       International Dairy Journal 30 (2013) 96-102, 10.1016/j.idairyj.2012.12.003 Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Böhmer, N.; König, S.; Fischer, L. (2013): A novel manganese starvation-inducible expression system for Lactobacillus plantarum.                            FEMS Microbiology Letters 342 (2013) 37-44, 10.1111/1574-6968.12105 Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Krewinkel, M.; Baur, C.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Kranz, B.; Fischer, L. (2013): Novel quality assurance concept for milk products: Characterization of heat resistant lipases
GVC / Dechema Tagung: Effiziente Verfahren und Anlagen in der Bioverfahrenstechnik und Lebensmittelbiotechnologie, Bad Wildungen, 06.05. - 08.05.2013.
Poster
Baur, C.; Krewinkel, M.; von Neubeck, M.; Wenning, M.; Kranz, B.; Fischer, L. (2013): Novel quality assurance concept for milk products: Characterization of heat resistant peptidases
GVC / Dechema Tagung: Effiziente Verfahren und Anlagen in der Bioverfahrenstechnik und Lebensmittelbiotechnologie, Bad Wildungen, 06.05. - 08.05.2013.
Poster
Merz, M.; Eisele, T.; Fischer, L. (2013): Effiziente Proteinhydrolyse mittels kontinuierlicher Enzym-Membran-Reaktortechnologie für den Einsatz im Lebensmittelbereich
GVC / Dechema Tagung: Effiziente Verfahren und Anlagen in der Bioverfahrenstechnik und Lebensmittelbiotechnologie, Bad Wildungen, 06.05. - 08.05.2013.
Vortrag
Benjamin Zeeb, Hui Zhang, Monika Gibis, Lutz Fischer, Jochen Weiss (2013): Influence of buffer on the preparation of multilayered oil-in-water emulsions stabilized by proteins and polysaccharides. In: Food Research International; Volume 53; Seite/n: 325 - 333. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Bel-Rhlid, R.; Thapa, D.; Kraehenbuehl, K.; Hansen, C.E.; Fischer, L. (2013): Biotransformation of caffeoyl quinic acids from green coffee extracts by Lactobacillus johnsonii NCC 533. In: AMB Express; Hrsg: ; SpringerOpen, Vol: 3. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Eisele, T.; Schlayer, M.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. (2013): Characterization of the Recombinant Exopeptidases PepX and PepN from Lactobacillus helveticus ATCC 12046 Important for Food Protein Hydrolysis.  PLOS ONE, July 2013, Vol. 8, Iss. 7, e70055 Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Zeeb, Beicht, Gibis, Fischer, Weiss (2013): Laccase-induced Crosslinking of Multilayered Oil-in-Water Emulsions Impacts the Release Behavior of Encapsulated Lutein
IFT 2013, Chicago, 2013.
Poster
Holder, A.; Leeb, E.; Stressler, T.; Fischer, L.; Hinrichs, J.; Kulozik, U. (2013): Technologische Potenziale zur Fraktionierung von Milchproteinhydrolysaten. In: DMW Die Milchwirtschaft; Hrsg: ; Verlag Th. Mann GmbH, Essen; Vol: 4. Jg.; Heft: 22; Seite/n: 789 - 793; ISBN: 2191-0405. Zeitschriftenbeitrag
Zeeb, Beicht, Eisele, Gibis, Fischer, Weiss (2013): Transglutaminase-induced crosslinking of sodium caseinate stabilized oil droplets in oil-in-water emulsions. In: Food Research International; Hrsg: ; Elsevier, ; Vol: 54; Heft: 2; Seite/n: 1712-1721; ISBN: 0963-9969. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Zeeb, B., Fischer, L., und Weiss, J. (2013): Enzymatic stabilization and formation of food nano-and microstructures
Delivery of Functionality in Complex Food Systems, Haifa, Israel, 30th September-3rd October 2013.
Vortrag
Beicht J, Zeeb B, Gibis M, Fischer L, Weiss J. (2013): Influence of layer thickness and composition of crosslinked multilayered oil-in-water emulsions on the release behavior of lutein. In: Food & Function; Vol: 4(10); Seite/n: 1457-1467. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Zeeb, B., Gibis, M., Fischer, L., Weiss, J. (2012): Crosslinking of interfacial layers inmultilayered oil-in-water emulsionsusing laccase: Characterization and pH-stability. In: Food Hydrocolloids; Vol: 27; Heft: 1; Seite/n: 126-136. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Zeeb, B.,  Fischer, L., Weiss, J. (2012): Ostwald Reifung in enzymbehandelten mehrschichtigen Emulsionen
Processnet: Jahrestreffen der Fachgruppen Lebensmittelverfahrenstechnik, Rheologie und Trocknungstechnik, Hohenheim, 19.-21.03.2012.
Vortrag
Böhmer, N.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. (2012): Recombinant production of hyperthermostable CelB from Pyrococcus furiosus in Lactobacillus sp.. In: Applied Microbiology and Biotechnology; SpringerLink, Vol: 96 (4); Seite/n: 903 - 912. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Erich, S.; Anzmann, T.; Fischer, L. (2012): Quantification of lactose using ion-pair RP-HPLC during enzymatic lactose hydrolysis of skim milk. In: Food Chemistry;Elsevier, Vol: 135 (4); Seite/n: 2393 - 2396. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Eisele, T.; Schlayer, M.; Fischer, L. (2012): Production, active staining and gas chromatography assay analysis of recombinant aminopeptidase P from Lactococcus lactis ssp. lactis DSM 20481. In: AMB Express. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Eisele, T.; Fischer, L. (2012): Beta-Casein Hydrolysis using Lactobacillus helveticus Peptidase: Generation of X-Pro and X-Pro-Pro Peptides
2nd Kiel Food Science Symposium, Kiel, 22. - 23.05.2012.
Kongressband
Eisele, T.; Stressler, T.; Kranz, B.; Fischer, L. (2012): Quantifacation of four bioactive di- and tripeptides in fermented milk after derivatisation with dabsyl chloride
2nd Kiel Food Science Symposium, Kiel, 22. - 23.05.2012.
Kongressband
Stressler, T.; Eisele, T.; Rost, J.; Haunschild, E.; Fischer, L. (2012): Production of polyunsaturated fatty acids using Mortierella alpina
Jahrestreffen der Fachgruppen Lebensmittelverfahrenstechnik, Rheologie und Trocknungstechnik, Hohenheim, 19. - 21.03.
Kongressband
Eisele, T.; Stressler, T.; Kranz, B.; Fischer, L. (2012): Quantification of dabsylated di- and tri-peptides in fermented milk. In: Food Chemistry; Hrsg:  ; Elsevier. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Böhmer, N.; Gnam, A.; Fischer, L. (2012): Galactooligosaccharide (GOS) mit neuen β-Galactosidasen aus Bacillus megaterium
Kongress Lebensmitteltechnologie 2012, Dresden, 27.09. - 29.09.2012.
Poster
Erich, S.; Böhmer, N.; Meyer, S.; Fischer, L. (2012): Laktosefreie Milchprodukte durch β-Galaktosidasen der nächsten Generation. In: Biospektrum; SpringerLink, Berlin Heidelberg; Vol: Number 6; Heft: Volume 18; Seite/n: 668-669. Zeitschriftenbeitrag
Zeeb, B., Gibis, M., Fischer, L., Weiss, J (2012): Influence of interfacial properties on Ostwald ripening in crosslinked multilayered oil-in-water emulsions. In: Journal of Colloid and Interface Science; Elsevier, Heft: 387; Seite/n: 65-73; ISBN: 0021-9797. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Eisele, T.; Stressler, T.; Kranz, B.; Fischer, L. (2012): Automated multi-step purification protocol for Angiotensin-I-Converting-Enzyme (ACE). In: Journal of Chromatography B; Elsevier. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Kessler, A., Zeeb, B., Kranz, B., Menéndez-Aguirre, O., Fischer, L., Hinrichs, J., Weiss, J. (2012): Isothermal titration calorimetry as a tool to determine the thermodynamics of demicellization processes. In: Review of Scientific Instruments; Vol: 83; Heft: 10. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Beicht, J., Zeeb, B., Gibis, M., Fischer, L., und Weiss, J. (2012): Influence of layer thickness and composition of multilayered oil-in-water emulsions on the release behavior of lutein
ELLS Scientific Student Conference – Future Cities – Future Life, 2012, Alnarp, Schweden.
Poster
Zeeb, B., Beicht. J.; Gibis, M., Fischer, L., und Weiss, J. (2012): Beeinflussung des Lutein-Releases durch Modifizierung der Membranstruktur mehrschichtiger Öl-in-Wasser Emulsionen
GDL-Kongress Lebensmitteltechnologie, 2012, Dresden, Deutschland.
Poster
Zeeb, B., Fischer, L., und Weiss, J. (2012): Improving electrostatic deposition of biopolymer layers on emulsion interfaces by addition of salts
16th IUFoST World Congress of Food Science and Technology, Foz do Iguaçu, Brasilien.
Poster
Zeeb, B., Gibis, M., Fischer, L., und Weiss, J. (2012): Ostwald ripening in multilayered oil-in-water emulsions
IFT Annual Meeting and Food Expo – Feeding tomorrow, 2012, Las Vegas, USA.
Poster
Fischer, L., Chmiel, H. (2011): Einführung in die Zellbiologie. In: Bioprozesstechnik; Hrsg: H. Chmiel; Spektrum Akademischer Verlag, Heidelberg; Seite/n: 1-22. Buchbeitrag
Klempnauer, K.-H., Fischer, L., Otto, K. M. (2011): Einführung in die Biochemie. In: Bioprozesstechnik; Hrsg: H. Chmiel; Spektrum Akademischer Verlag, Heidelberg; Seite/n: 23-66. Buchbeitrag
Zeeb, B., Fischer, L., Weiss, J. (2011): Enzymatische Stabilisierung von Nano- und Mikrostrukturen in Lebensmitteln
processnet: Jahrestreffen des Fachausschusses Lebensmittelverfahrenstechnik, Vlaardingen, Niederlande, 22. - 24.03.2011.
Vortrag
Zeeb, B., Fischer, L., Weiss, J. (2011): Vernetzung von Grenzflächenmembranen in mehrschichtigen Emulsionen mit Laccase
Wissenschaftliches Kolloquium Food Science and Biotechnology / 1. Alumni-Treffen, Universität Hohenheim, Stuttgart, Deutschland, 27.-28.05.2011.
Vortrag
Zeeb, B., Fischer, L., Weiss, J. (2011): Laccase-induced crosslinking of interfacial layers in multilayered oil-in-water emulsions
4th International Symposium on the Delivery of Functionality in Complex Food Systems, Guelph, Canada, August 21-24, 2011.
Kongressband
Zeeb, B., Fischer, L., Weiss, J. (2011): Enzymatic crosslinking of interfacial membranes improves functionality of multilayered emulsions
4th International Symposium on the Delivery of Functionality in Complex Food Systems, Guelph, Canada, August 21-24, 2011.
Kongressband
Gulan, S.; Böhmer, N.; Meyer, S.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. (2011): Screening und Bereitstellung neuer, industrietauglicher Beta-Galactosidasen für die Milchindustrie (AiF 15801 N). Weitere Veröffentlichung
Zeeb, B., Fischer, L., Weiss, J. (2011): Cross-Linking of Interfacial Layers Affects the Salt and Temperature Stability of Multilayered Emulsions Consisting of Fish Gelatin and Sugar Beet Pectin. In: Journal of Agricultural and Food Chemistry; Vol: 59; Heft: 19; Seite/n: 10546-10555. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Gulan, S.; Jaindl, K.; Fischer, L. (2011): Screening and characterization of new ß-galactosidasesfrom the metagenomeS.
1. European Congress of Applied Biotechnology, Berlin, 25.09.2011.
Poster
Böhmer, N.; Gulan, S.; Meyer, S.; Fischer, L. (2011): Production of a Metagenome-ß-Galactosidase
1. European Congress of Applied Biotechnology, Berlin, 25.09.2011.
Poster
Kliger, E.; Fischer, L.; Lutz-Wahl, S. & S.I. Saguy (2011): Controlled exogenous enzyme imbibition and activation in whole chickpea seed enzyme reactor (SER). In: J. Food Science; Heft: 76 (4); Seite/n: E377-E382. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Vejvoda, V.; Martinkova, L.; Vesela, A. B.; Kaplan, O.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. & B. Uhnakova (2011): Biotransformation of nitriles to hydroxamic acids via a nitrile hydratase-amidase cascade reaction. In: J. Mol. Catalysis B: Enzym.; Heft: 71 (1-2); Seite/n: 51-55. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Lutz-Wahl, S.; Jaindl, K.; Hinrichs, J.; Fischer, L. (2010): A process for the continuous production of lactulose by immobilized ß-glycosidase
Biocatalysis in the food and drink industries, Toulouse, 11. - 14.04.2010.
Vortrag
Schuster-Wolff-Bühring, R.; Fischer, L.; Hinrichs, J. (2010): Production and physiological action of the disaccharide lactulose. In: International Dairy Journal; Hrsg:  ; Elsevier, Vol. 20; Heft: 11; Seite/n: 731-741. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Mayer, J.; Kranz, B.; Fischer, L. (2010): Continuous production of lactulose by immobilized thermostable ß-glycosidase from Pyrococcus furiosus. In: Journal of Biotechnology; Elsevier. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Böhmer, N.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. (2010): Recombinant production of a thermophilic ß-glycosidase in Lactobacillus plantarum
28. DECHEMA-Jahrestagung der Biotechnologen, Aachen, 21.09.2010.
Poster
Gulan, S.; Anzmann, T.; Lutz-Wahl, S.; Fischer, L. (2010): Quantification of lactose, glucose and galactose in milk using ion-pair HPLC
28. DECHEMA-Jahrestagung der Biotechnologen, Aachen, 21.09.2010.
Poster
Lutz-Wahl, S.; Kranz, B.; Fischer, L. (2010): Funktionelle Lebensmittel durch Biotechnologie. In: Bioforum 2; GIT Verlag GmbH & Co KG, Darmstadt; Seite/n: 19 - 21. Zeitschriftenbeitrag
Motejadded, H.; Kranz, B.; Berensmeier, S.; Franzrebh, M.; Altenbuchner, J. (2010): Expression, One-Step Purification, and Immobilization of HaloTag Fusion Proteins on Chloroalkane-Functionalized Magnetic Beads. In: Appl Biochem Biotechnol; Springer Science+Business Media, Heft: 162; Seite/n: 2098-2110. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Born, K.; Manns, A.; Dzweyk, K.; Lutz-Wahl, S.; Gau, D. & L. Fischer (2010): Evaluation of ultrasound velocity measurements for estimating protease activities using casein as substrate. In: Biotechnol. Lett.; Heft: 32; Seite/n: 249-253. Zeitschriftenbeitrag (peer-reviewed)
Stressler, T.; Eisele, T.; Kranz, B.; Fischer, L. (2010): Purification of a proline specific exopeptidase from Lactobacillus helveticus
28th International Symposium on ChromatographySeptember 12-16, Valencia, 12. - 16.09.2010.
Kongressband
Eisele, T.; Stressler, T.; Kranz, B.; Fischer, L. (2010): Purification of Angiotensin-I-Converting-Enzyme from pig lung
28th International Symposium on Chromatography, Valencia, 12. - 16.09.2010.
Kongressbeitrag